Ezeket látta már?

Napszemüveg vásárlás nyárra: ezt vegye figyelembe, hogy ne legyen pénzkidobás

napszemüveg, UV-sugárzás

Bár egyre többen használunk fényvédő krémeket, azonban a szem védelméről még mindig sokan hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Így válassza ki a megfelelőt!

Sokan csak egyszerű divatkiegészítőként tekintenek a napszemüvegekre, valójában azonban rendkívül fontos szerepük van abban, hogy kiszűrjék a napból érkező káros sugarakat és így jelentős mértékben csökkentsék annak az esélyét, hogy ezek a sugarak tönkretegyék a szemünket. Természetesen arról sem feledkezhetünk el, hogy a napszemüveg növeli a kontrasztérzékelést, megelőzi a hunyorgást, ez pedig biztonságosabbá tehet olyan tevékenységeket, mint az autóvezetés vagy a sportolás.

Így hat a sugárzás a szemünkre

A Napból érkező sugarak különböző hullámhosszúságúak, ezeket jelöljük A-, B- és C-betűkkel. A legnagyobb veszélyt a közepes hullámhosszúságú UV-B sugarak jelenthetik a szervezetünkre, ezeknek káros hatásait rövid időn belül észrevehetjük (pl. a napégés, a bőr kipirosodása, felhólyagosodása, érzékenysége tartozik ezek közé). Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy az UV-sugárzás okozta károsodás visszafordíthatatlan és idővel "összeadódik", vagyis minél több időt tölt valaki a szabadban, megfelelő fényvédelem nélkül, annál nagyobb az esélye a betegségekre, az idő előtti öregedésre.

Akárcsak a bőrünk, a szemünk esetében is beszélhetünk rövid- és hosszú távú károsodásokról. A rövid távú hatások között találhatjuk a fényérzékenységet, a szem környéki terület feldagadását, vagy a szem kipirosodását, bevérzését. Hosszabb távon azonban az UV-sugárzás megnöveli a szürke hályog, a makuladegeneráció, a "farmer szemnek" vagy "szörfös szemnek" nevezett pterygium, a szemet érintő daganatos betegségek rizikóját is. A szemet érő sugárzás tehető felelőssé a hóvakság nevű problémáért is, mely a nevével ellentétben nemcsak a téli hónapokban vagy éppen a hóval borított sípályákon alakulhat ki.

Erre figyeljünk napszemüveg választásánál!

Nem feltétlenül kell vagyonokat fizetni egy jó minőségű napszemüvegért, fontos azonban, hogy ne csak színezett üveg legyen a keretben, hanem valóban biztosítson védelmet az UV-sugaraktól. Éppen ezért célszerű szaküzletben megvásárolni a napszemüveget. Másodlagos szempont a trend is (természetesen válasszunk olyan napszemüveget, ami jól áll, amiben kellemesen érezzük magunkat), de a túl kicsi, nagyon keskeny vagy éppen pici és kerek napszemüvegeket érdemes csak divatkiegészítőként megtartani, ezek ugyanis nem takarják megfelelően azt a területet, melyet védeniük kellene.

Mit tegyünk, ha napszúrást kaptunk? Kattintson tovább!

Tévhit, hogy minél sötétebb egy napszemüveg, annál jobban véd a sugárzástól – ennek akár az ellenkezője is igaz lehet! Ha ugyanis egy nagyon sötét szemüvegnek nincs UV-védelme, viselése idején kitágul a pupillánk, így még több káros sugár kerülhet a retinára. A különböző lencseszíneknek a szín-, illetve a kontrasztok érzékelésében van szerepe.

Forrás: EgészségKalauz