Ezeket látta már?

Online pszichoterápia – amikor a lelkisegély házhoz jön

2013.09.23. Módosítva: 2015.11.04.

Változik a világ körülöttünk, és vele együtt az ember szokásai, igényei is folyamatosan módosulnak. Életünk jelentős részét az interneten éljük. Oda járunk szórakozni, ott ismerkedünk, ott igyekszünk tájékozódni a világ dolgairól és megoldást találni problémáinkra. Az internet térhódításával kétségtelenül kényelmesebbé vált az életünk, beköltözött otthonunkba a nagyvilág.

A személyes lelki problémák online kezelésére az egyik legjobb lehetőség, hogy ma már olyan pszichológushoz is fordulhatunk segítségért, aki skype vagy e-mail útján is vállal tanácsadást, pszichoterápiát. Sok szakember végez lelkisegély-szolgáltatást online módon. Bár egy-két évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna ez a fajta "távkezelés", ma már egyre erősödő igény van rá, és sok ember él ezzel a lehetőséggel. A skype tanácsadás térhódításának oka, hogy az internetes lelkisegélynek számos előnye van a hagyományos terápiás kapcsolattal szemben.

Online pszichoterápia – amikor a lelkisegély házhoz jön

Nézzünk néhány ilyen előnyt:

- Az online tanácsadás házhoz jön, de nem kell hozzá vendéget fogadnunk. Azaz a kliens saját otthonában, kényelmes körülmények között veheti igénybe a szolgáltatást. Ez különösen kedvez olyan személyeknek, akik betegségük vagy állapotuk folytán nehezen mozdulnak ki otthonukból, pl. mozgássérültek, súlyosan depressziósok, pánikbetegek stb.

- Számos, segítségre szoruló embernek, aki kisebb falvakban, elszigetelt helyen él, nehézséget okoz, hogy eljárjon terápiára a közeli nagyobb városba, ahol erre lehetősége adódna. Sőt, a nagyvárosban élő páciensnek is alkalmanként akár egy-két órájába is beletelhet a terápia helyszínére való eljutás. Az online tanácsadás időgazdaságos megoldást jelent, sőt az esetleges utazás költsége is megtakarítható.

- Sokan még ma is kellemetlennek érzik, hogy felvállalják problémáikat, gyengeségként élik meg, ha pszichológusra van szükségük. A legtöbb ember attól tart, hogy ismerősei tudomást szereznek a dologról és szájukra veszik őt. Tény, hogy bár a lelki gondok szakember segítségével történő feldolgozása és megoldása természetes és szükséges lenne mindenkinél, környékünkön a pszichológushoz járásnak nincs hagyománya, és sokan még mindig "cikinek" érzik azt. Az online lelkisegély esetében ez a probléma is kiküszöbölhető, hiszen a kliens teljesen titokban tarthatja, hogy szakember segítségét kéri.

A fentiekből látható, hogy az online pszichoterápia számos előnnyel jár. Olyan emberekhez juthat el így a lelkisegély, akik eddig bármilyen okból kifolyólag nélkülözni voltak kénytelenek azt. Az internet egyenlő esélyeket biztosít mindenki számára, így a szakszerű segítség könnyebben elérhető, mint bármikor korábban.

Szerző:

Bakos Adolf "Stresszdoki"

Forrás: EgészségKalauz