Ezeket látta már?

Puffadt arc: ezek a depresszió jelei a bőrünkön

depresszió

A hangulatzavar a megjelenésünket is befolyásolhatja, hiszen nyomot hagy az arcunkon és a testünkön is. Összeszedtük, milyen külső és belső jelek alapján ismerhetjük fel a depressziót.

A depresszió belső jelei

Ha rosszabb passzban vagyunk, vagy lehangoltnak érezzük magunkat, könnyedén kimondjuk, hogy depressziósak vagyunk. Ám az átmeneti rosszkedv még nem jelenti azt, hogy kedélybetegek lettünk. A hangulatzavar tünetei nem csupán átmenetiek, hanem hosszabb ideig fennállnak. Akkor gyanakodjunk depresszióra, ha úgy érezzük, tartósan nem tudunk semminek sem örülni. Azok a dolgok sem csalnak mosolyt az arcunkra, amelyek korábban jó érzéssel töltöttek el.

Csökkenhet a libidónk, és jóval kevesebb érdeklődést mutathatunk a szex iránt. Szomorúnak és reményvesztettnek érezhetjük magunkat, és akár sírógörcsökkel is küzdhetünk. Elveszíthetjük az önbizalmunkat, és olyan múltbéli dolgokon rágódhatunk, amelyek mások számára jelentéktelennek tűnhetnek. Alvászavarok gyötörhetnek, és koncentrálási nehézségeink lehetnek. Nyúzottnak és kimerültnek érezhetjük magunkat, szinte semmire sincs energiánk. A kedélybetegség tünetei másként jelenhetnek meg a nőknél és másként a férfiaknál. Míg a nők inkább lehangoltak lesznek, begubóznak és múltbéli eseményeken rágódnak, addig a férfiak agresszívabbá és ingerlékenyebbé válhatnak.

A depresszió külső jelei

A lelki betegségnek fizikai tünetei is vannak, és a jelei nyomot hagyhatnak az arcon és a testünk más részein, illetve befolyásolhatja a megjelenésünket is. Hatással lehet a testsúlyunkra, hiszen hirtelen meghízhatunk, vagy nagyon lefogyhatunk, de más testi tünetei is lehetnek. Az állandó kimerültség és a lehangoltság érzése a leghétköznapibb cselekedetekben is meggátolhatja a hangulatzavarral küzdőt, ezért elhanyagolhatja a külsejét.

Előfordulhat, hogy kevesebbet fésülködik, elfelejt hajat és fogat mosni, gyűrött, szedett-vedett ruhákat visel, egyáltalán nem ad a megjelenésére. Az alvásproblémák pedig az arcon hagyhatnak nyomot, így az sápadttá, beesetté vagy éppen puffadttá válhat, a szem alatt pedig mély, sötét színű karikák húzódhatnak.

Mindig kérjünk segítséget

A depresszió egy állapot, amelyből megfelelő kezelés segítségével van kiút. Ha magunkon érezzük a kedélybetegség tüneteit, akkor ne szégyelljük azt, hanem kérjünk segítséget! Ha pedig a környezetünkben, közeli hozzátartozónkon vagy éppen a kollégánkon látjuk a hangulatzavar jeleit, legyünk vele türelmesek. Hallgassuk és értsük meg a problémáit, és próbáljuk meg finoman rávezetni, hogy kérje szakember segítségét.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szorongás, stressz és alvászavar ellen ezeket a gyógynövényeket vesse be

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#depresszió

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához