Ezeket látta már?

Rengeteg mellékhatása lehet a TikTokon terjedő önbarnító orrspray-nek

orrspray, önbarnító, napozás, mellékhatás

Szédülés, hányinger, kipirosodott arc - csak néhány mellékhatás, amit a TikTokon népszerűsített önbarnító orrspray okozhat.

A TikTokon influenszerek olyan önbarnító orrspray-ket népszerűsítenek, amelyek napozás nélkül azonnali barnulást ígérnek. A bőrgyógyászok szerint nem tanácsos ilyen orrspray-t használni, mert számos mellékhatása lehet - írja az Insider.

A TikTokon az önbarnító orrspray (nasal tanning spray) keresőcímke alatt közel 100 millió megtekintést összegyűjtő videókat találhatunk. A népszerű TikToker, Hannah Hill azt mondta, hogy hiába vannak kockázatai az önbarnító orrspray-nek, továbbra is használni fogja, mert a szépségért bármire hajlandó. A mostanra törölt videó 130 ezer lájknál is többet kapott.

Az önbarnító orrspray-k többsége melatonan II-t tartalmaz. "A melanotan II egy szintetikus peptid, amely serkentheti a szervezet melanintermelését" - mondta Dr. Heather Rogers bőrgyógyász.

A melanin az emberi szervezet természetes pigmentje, amely a bőr, a haj és a szem színét határozza meg. Ezen kívüli védi a bőr öregedéstől, és a rákot okozó ultraibolya sugárzástól. Rogers kiemelte, hogy a melanotan II utánozza a természetben előforduló, melanocita-stimuláló hormont, amely a bőrsejteket melanin termelésére készteti.

Jelenleg az USA-ban nincsen olyan engedélyezett gyógyszer, spray vagy tabletta, amely gyorsítja a barnulást. Mégis sok cég a könnyű felszívódás miatt orrspray formájában forgalmazza a melanotan II-t.

"Az orr nyálkahártyája vékony, tele van erekkel, így a melatonan II gyorsan bejut a szervezetbe" - mondta Dr. Marisa Garshick bőrgyógyász.

Ha valaki a melanotan II orrspray formájában legalább 5 napig használja, barnább lesz tőle a bőre. A bőrgyógyász hozzátette, hogy az így szerzett barnaság nem lesz tartós, ráadásul a szernek rengeteg mellékhatása lehet. Többek között:

  • hányinger
  • szédülés
  • kipirulás
  • megváltozott étvágy
  • szexuális mellékhatások, mint például a fokozott erekció

Mivel az önbarnító orrspray-k köre nem szabályozott, ezért egyelőre kevés kutatás foglalkozik a hosszú távú hatásukkal. Garshick kiemelte, hogy ezért sem ajánlatos az önbarnító orrspray-k használata.

Új anyajegy? Meddig alakulhat ki kockázat nélkül? Olvasson tovább!

Mivel a peptid nem szabályozott, kevés kutatás áll rendelkezésre az orrbarnító spray-k hosszú távú hatásairól. Garshick elmondta, hogy egyes felhasználók arról számoltak be, hogy a melanotan II szedése semmilyen hatást nem vált ki, ami arra késztetheti őket, hogy növeljék az adagjukat.

"Azzal, hogy ezt szedjük, csak megnehezítjük a dolgot, hogy Ön és a bőrgyógyász kitalálja, mi a probléma, és valójában növeli a pigmentált bőrrák kialakulásának kockázatát" - mondta Rogers.

Forrás: insider