Ezeket látta már?

Így segíthet szülőként, ha vegetáriánusként akar táplálkozni a gyermeke

vegetáriánus táplálkozás vasforrás recept

Ha a táplálkozással nem viszünk be elegendő vasat, akkor vashiány alakul ki, aminek a tünetei szerteágazók. Ezekre kell figyelni a vegetáriánusoknak!

A legfőbb vasforrást a vörös húsok jelentik, ezért, ha valaki a vegetáriánus, vagy vegán étrend mellett dönt, mindenképpen gondoskodnia kell vaspótlásról. Annál is inkább, mert mire kiderül, hogy a tünetek mögött vashiány áll, a folyamat már annyira előrehaladott lehet, hogy hamar kialakul a vérszegénység.

„Többet nem eszem állatot”

Vera lánya 16 éves volt, amikor otthon bejelentette, hogy soha többet nem eszik húst:

Váratlanul ért a döntés, még akkor is, ha tudtam, hogy a lányom egészen kicsi kora óta él-hal az állatokért. Azt mondta, többé nem tud megenni olyan táplálékot, amit azért öltek meg, hogy utána az ember jót lakmározzon belőle. Meg sem próbáltam lebeszélni róla, hiszen tudtam, hogy nem járhatok sikerrel. Ő pedig megnyugtatott, hogy a barátai között többen vegetáriánusok, akiktől úgy tudja, a növényi táplálékban is van elég vitamin és vas. Sajnos hittem neki. Utólag kiderült, hogy nem jól tettem, és jobban utána kellett volna néznem a dolgoknak.

A növényekből rosszul szívódik fel a vas

Idővel azt vettem észre, hogy a lányom, aki amúgy energikus, vidám teremtés, egyre lehangoltabb lett. Folyamatosan rossz volt a kedve, szinte soha nem mosolygott. Iskolai gondokra gyanakodtam, arra gondoltam, talán szerelmi bánat nyomhatja a lelkét. Tévedtem! Amikor már az iskolában is romlani kezdtek a jegyei, gyakran sápadt volt és szédelgett, sőt a szép hosszú haja is hullani kezdett, tudtam, hogy baj van.

Elmentünk a háziorvoshoz, aki a tünetekből egyből a vashiányra gondolt, és ennek igazolására, valamint az állapot súlyosságának kiderítésére vérvételre utalta a lányomat. Igazolódott a gyanú, az eredmények vashiányt mutattak, és már a vérszegénység enyhe formája is fennállt. Az orvos elmagyarázta nekünk, hogy nem baj, ha a lányom nem eszik húst, de a vas pótlásáról mindenképpen gondoskodnia kell.

A növényi eredetű ételek, a zöldségek és a saláták ugyan tartalmaznak vasat, ám ebből a szervezetünk igen keveset tud hasznosítani. Ennek oka az, hogy a növényekben található úgynevezett „nem-hem vas” (vagyis nem hemoglobinhoz kötött formájú vas) nagyon rosszul szívódik fel a szervezetben. A vashoz leginkább a vörös húsokból, például a marha- és disznóhúsból, a májból és a belsőségekből jutunk hozzá, mert ezek tartalmazzák a jól felszívódó, úgynevezett hem-vasat.

Ezek a vaspótlás lépcsőfokai - Kattintson, és tudja meg, miért fontos a vas a szervezetünknek!

Vegetáriánusoknak kötelező a vaspótlás

A rendelőből hazafelé mindent átbeszéltünk a lányommal, megígérte nekem, hogy rendszeresen fog vasat szedni. A lányom szedni kezdte a vasat. Annyit már észre lehet venni, hogy kevésbé fáradékony, és az arcszíne is kezd visszatérni.

A háziorvos megmondta, hogy a kiürült vasraktárakat nem lehet egyik napról a másikra feltölteni, ez bizony hosszabb időbe fog telni. És a vasraktárak feltöltése után is rendszeresen kell majd a vaspótlás a vashiány megelőzése céljából a vegetáriánus étrend mellett!

Spenótos vega hortobágyi palacsinta

Ha érdekli egy igazán zöld, szaftos és fitt besütött palacsinta recept, amit a vegák is nyugodt szívvel fogyaszthatnak, olvasson tovább itt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Húsmentes étkezés: nem várt következménye lehet a kutatók szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vegetáriánus

Forrás: EgészségKalauz