Ezeket látta már?

Itt a válasz, hogy valóban annyira rossz-e vizes hajjal lefeküdni

vizes, haj, lefeküdni, rossz, káros

Csak városi legenda vagy tényleg ártalmas?

Akár rendszeresen teszi, akár csak hébe-hóba, bizonyára kíváncsi rá, hogy vajon mennyire tesz rosszat azzal, ha vizes tincsekkel bújik ágyba. Hogy mit mondanak erről a szakértők?

Megfázhat?

Először kezdjük egy igen elterjedt tévhittel. Sokan úgy gondolják, hogy ha vizel hajjal fekszenek le, akkor megfázhatnak, ám ez egy így, ebben a formában nem igaz. A megfázást ugyanis vírusok okozzák, nem pedig az, hogy mennyire nedves a hajunk. Maximum annyi történhet, hogy a takaró alatt el kezd fázni, hiszen a nedves haja a nyakába tapad egész éjszaka, és ez megnehezítheti a jó éjszakai alvást (ez azonban egy törölközővel könnyen kiküszöbölhető). Hogy mégis miért tapasztalhatják páran azt, hogy utána betegek lesznek? Pont a rossz alvás miatt, hiszen az köztudottan fogékonyabbá tesz a fertőzésekre, mivel ekkor csökken az immunrendszer védekező képessége.

Valóban nyak-és fejfájást okozhat?

Bizonyára erről már Ön is hallott. Hogy miért alakulhatott ki ez a nézet? Valószínű azért, mert a nyak izmai megfeszülhetnek alvás közben, miközben öntudatlanul próbál távolodni a hideg nedvességtől. A fejfájást pedig azzal magyarázzák, hogy ez a testrészünk ekkor hidegebb, mint a test többi területe. Hogy ebből mi igaz és mi nem, nem tudni. A problémát tényleg sokan tapasztalják, ám nincsenek arról egyértelmű tudományos bizonyítékok, melyek alátámasztanák ezeket az állításokat.

Károsíthatja a szálakat

Bár az igaz, hogy a meleg levegőt fújó hajszárítás rossz hatással van a szálak állapotára, ám azt se felejtse el, hogy a nedves tincsekkel való lefekvés sem tesz jót.

- A nedves haj sérülékenyebb és hajlamosabb a törésre, mint a száraz- magyarázta Timothy Schmidt bőrgyógyász a Utah Egészségügyi Egyetemnek . A víz ugyanis gyengíti a haj fehérjeszerkezetét, így az rugalmasabbá válik, ezáltal pedig könnyebben nyúlik és törik.

Egy 2015-ös tanulmány szerint a hajszálak eredeti hosszának 30-70 százalékára nyújtása károsodást okozhat, ami könnyen megtörténhet alvás közben. Nem beszélve arról, hogy a túlzott súrlódás a haj és a párnahuzat között is káros lehet, ezért a szakértők azt tanácsolják, ha valóban nincs ideje teljesen megszárítani a haját lefekvés előtt, ne tegye le rögtön utána le a fejét, illetve használjon selyem vagy szatén párnahuzatot – ezzel minimálisra csökkentheti a nedves tincsek súrlódását.

Pattanásokat okozhat

A nedves hajjal való alvás nedves párnát is jelent. Hogy ezzel mi a baj? Több is! Az egyik az, hogy a hajról ekkor mindenképp rákerül a huzatra némi sampon, balzsam vagy kondicionáló, bármennyire is alaposan mosta ki őket (nem beszélve a nem kiöblítendő termékekről). Ezek azonban a hajra valók, de a párnáról az arcra is jutnak – ott pedig eltömíthetik a pórusokat és pattanásokat okozhatnak.

Korpásodást okozhat

Sajnálattal közöljük, hogy ez az állítás igaz. A nedves környezet ugyanis ideális táptalaj a gombák számára – ez pedig korpásodáshoz vezethet. Dr. Chirag Shah a Healthline -nak elmondta, hogy a vizes haj, a párnába jutó nedvesség és a fej melege tökéletes feltételeket teremtenek a gombáknak.

Mi az ítélet?

Láthatjuk, hogy nedves hajjal lefeküdni bár az egészségre nem feltétlenül káros, ám a hajnak és a fejbőrnek bizony nem tesz jót. Éppen ezért, ha lehet, inkább száraz tincsekkel menjen ágyba – ám ha egyszer-egyszer mégsem így történik, akkor sem dől össze a világ.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Korpás haj és viszkető fejbőr - ebből a vitaminból hiánya lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

haj

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához