Ezeket látta már?

Vendégbarát fürdőkultúra - Európai színvonal...?

2011.04.23. Módosítva: 2015.11.04.

Magyarország a rejtett vizek országa - állítja Mezősi Csilla, a Turizmus Zrt. egészségturizmus szakértője. Valóban, némi túlzással azt szokták mondani, hogy hazánk bármely pontján fúrnánk le a földbe, gyógyvízre vagy termálvízre bukkannánk. Ezt a lehetőséget igyekszünk is évszázadok óta kihasználni.

- Az, hogy hazánk rendkívül gazdag gyógyvizekben, hogy fürdőparadicsom rangra is igényt tarthatna, egy dolog - mutat rá a szakértő. - Termál- és gyógyvízkészleteink alapján Európa országai között rendkívül kedvező helyzetben vagyunk, a világon pedig ilyen szempontból az ötödik helyet foglaljuk el. Az ország területén 135 elismert gyógyhatású termálvíz tör a felszínre.

Vendégbarát fürdőkultúra - Európai színvonal...?

- Ezt az egyedülálló, rendkívüli természeti kincset, valamint az ezekhez kapcsolódó gyógyászati szolgáltatásokat sikerül-e értékükön kezelni, megfelelő módon hasznosítani?

- A turizmuson belül egyre nagyobb rangja van a gyógyturizmusnak. Az 1300 termálkút, a 350 termálfürdő, a 65 gyógyfürdőnek nyilvánított létesítmény sokféle szolgáltatásával valóban számos lehetőséget kínál mind a hazai, mind pedig a külföldi vendégeknek.

Ennek ellenére nem lehetünk teljes mértékben elégedettek, még annak ellenére sem, hogy növekszik az utóbbi öt évben a vendégszám. Hatvan százalékban külföldiek, negyvenben hazai vendégek látogatják népszerű wellness- és gyógyszállóinkat, fürdőinket. Mind a fürdők földrajzi elhelyezkedése, mind pedig a sokféle gyógyvízkincs - a jódostól a brómoson át a kloridosig, szénsavasig és kénesig, igazi ajándék a természettől. Mégis az a tapasztalat, hogy önmagában mindez kevés. A vendégek nem csak fürödni akarnak, "életérzést", különleges feltöltődést, komplex élménycsomagot várnak el a mai, modern világ szolgáltatóitól.

- Vagyis ez azt jelenti, hogy a szolgáltatói "csomagnak" sok mindent kell tartalmaznia.

- Pontosan így van. A gyógyfürdők kínálatának természetes velejárói a fitness és wellness programok, a kényeztető masszázsok, különleges szaunák. De a mai értékrend más, a 60-as évek gyógyfürdői már nem elégítik ki a fürdővendégek igényét: egészséges és izgalmas környezetre vágynak.

A gyógyfürdőpiacon, csakúgy, mint a gyógyturizmus területén, óriási verseny alakult ki. Csak a valóban vendégcsalogató szolgáltatások versenyképesek, az egészségtudatos helyi specialitások, a fürdőkúrákon túl is érdekes időtöltés. A gyógyturizmus mai "fogyasztói" akár belföldiek, akár külhoniak maximális ellátást igényelnek, kényelmes, egészséges körülményeket, megfelelő színvonalú infrastruktúrát. A fürdőkultúra nemcsak a medencét jelenti a benne lévő gyógyvízzel, hanem ennél sokkal

többet.

Hatékony "vonzerőfejlesztésekre" van szükség, amelyekbe beletartozik a fürdőknek mint létesítményeknek a modern külleme, biztonsága, esztétikus látványa, de a korszerű víztisztítási technológia is, a megújuló energia alkalmazása, gépészeti-technológiai fejlesztések a legmodernebb berendezésekkel az uniós elvárások szerint. De a technológiai háttér mellett a fürdők arculatának is a megcélzott vendégkörhöz kell igazodnia.

- A gyógyüdülőhelyi feltételekről meglehetősen sok szó esik manapság. Tulajdonképpen mi minden értendő ezeken?

- A vendég nem ül egész nap a medencében, bármilyen kellemes is a víz. Két fürdés között is szeretné jól érezni magát, hasznosan és kellemesen tölteni idejét. Ezért van szükség színvonalas kulturális programokra, kirándulásokra, kerékpártúrákra, többgenerációs élménykínálatra, történelmi helyszínek meglátogatására, gyermekfoglalkozásokra, kiállítások megtekintésére, sporteseményekre. A lehetőségek tárháza bőséges, az egészségturizmushoz kapcsolódó helyszínek ma még sok helyen sok kívánnivalót hagynak maguk után.

Hiányoznak a kapcsolódó szolgáltatások, ivókúrára való lehetőség, gyógykozmetikumok, gasztronómiai különlegességek, olyan speciális, innovatív szolgáltatások, melyek helyi értékeknek is tekinthetők, csak ránk jellemzőek, csak itt találhatók, és vonzerejük garantált.

- A fürdőkultúra fejlesztése részben állami feladat, másrészt a tulajdonosok, a szolgáltatók felelőssége és érdeke.

Vendégbarát fürdőkultúra - Európai színvonal...?

- Sokféle állami fejlesztés van "forgalomban", tervek, programok és pályázati lehetőségek, amelyekkel ösztönzik a helyi érdekeltségeket. Az egészségturizmus mint fogalom nem túl régi, viszont jövője beláthatatlan, mindenképpen érdemes invesztálni legeladhatóbb, marketing szempontból legtöbb lehetőséget kínáló részébe, a fürdőkultúrába.

Korunk nagy kihívása az egészség megőrzése, illetve visszaszerzése, nem véletlenül kerül egyre inkább előtérbe az egészségturizmus egész Európában. Az uniós parlament elfogadta a határon átnyúló egészségcsomag törvényt, amely az ambuláns betegek mobilitását nagyban megkönnyíti. A határok "átjárása" nem okoz gondot, a vendégek nyilvánvalóan a legkedvezőbb helyszíneket választják. Igaz, hogy az egészségbiztosító csak részben finanszírozza a gyógykúrákat, de azt ugyanolyan mértékben igényelhetik, mintha hazájukban vennék igénybe.

Bár az önrész nagyobb, mi olcsóbbak vagyunk mint például Németország, Franciaország vagy Olaszország. A hagyományos gyógyítás mellett egyre inkább természetes gyógyforrásokhoz, gyógyerőkhöz kapcsolódó elemekkel - gyógybarlang, jó levegő, mofetta, gyógyiszap, gyógynövény - gazdagodik a prevenció és rekreáció is. A piacképes egészségügyi szolgáltatásnak tartozéka a hagyományos gyógyellátás, és az új, gyógyfürdőkben kínált komplex egészségügyi szolgáltatás is.

A fürdők tehát a jövőben mindenképpen kulcsszerepet játszanak az egészség megőrzésében, illetve természetes úton történő megtartásában vagy visszanyerésében. Hogy a magyar fürdőkultúra még inkább közkinccsé váljon, ahhoz a gyógyító szakembereknek is alaposan fel kell készülniük, hiszen számos mozgásszervi, idegrendszeri, bőr- és nőgyógyászati problémával keresik fel őket a vendégek.

A fürdőkultúra nemcsak a turizmus fejlesztésének kiemelt ága, hanem egyfajta népnevelő szerepet is betölt az egészségtudatosság fejlesztése területén. A fürdőterápia nem véletlenül "tartja magát" évszázadok óta, hiszen a legkellemesebb gyógymód, amely ellazít, relaxál, kikapcsol. És ha mindez párosul a balneoterápia mai, modern eszközeivel, lehetőségeivel, a "komplex csomagban" nyújtott kiegészítő szolgáltatásokkal, akkor az egykori luxus időtöltésből valódi népszokás lesz, az egészséges életmód jegyében.

Forrás: MTI