Ezeket látta már?

Mire lehet jó a nitrogén-monoxid?

A Mount Everest megmászására irányuló expedíció, mely a szervezet alacsony oxigénszintre adott válaszát is górcső alá vette, megállapította, hogy a nitrogén-monoxid javíthatja az intenzív ellátásra szoruló betegek felépülését.

Az oxigénellátás csökkenése (orvosi szóval hipoxia) számos élőlény, így az emberi szervezet esetén is egy életveszélyes állapot. Ennek befolyásolása az intenzív ellátás tárgykörébe tartozik.

Mire lehet jó a nitrogén-monoxid?

Régóta ismert, hogy a szervezetben kialakuló nitrogén-monoxid (NO) számos biológiai folyamat szabályozó tényezője, befolyásolja a vérnyomást, a tanulási és memóriafunkciót, és véd a fertőzésekkel szemben is. A Londoni Egyetem és a Warwick Egyetem (Nagy-Britannia) munkatársai egy 2007-es, a Mount Everest megmászására irányuló expedícióban résztvevők vérmintáit elemezték.

Arra a következtetésre jutottak, hogy azon a tengerszint magasságán élők esetén, akikben magasabb a nitrogén-monoxid termelési aktivitás, nagyobb magasságokon változik a kiserek véráramlása.

A Scientific Reports oldalain megjelent tanulmány felveti, hogy amennyiben befolyásolni lehet a nitrogén-monoxid termelését (már vannak forgalomban erre irányuló gyógyszerek, vagy gázok), előnyösebben alakulhat az intenzív ellátásra szoruló, korlátozott oxigénellátású betegek kimenetele. A kutatás megállapította továbbá, hogy a tengerszint feletti magasabb régiókban élők eleve magasabb normális NO-szinttel rendelkeznek – emiatt vélték úgy a kutatók, hogy ez az állapot hozzásegít az alacsony oxigénszint tolerálásához.

Az expedícióban összesen 222-en vettek részt, köztük a két egyetem orvosai és kutatói. A vizsgálat során 8400 méter magasságban mérték az alanyok vérében az oxigénszintet, ily módon tesztelve az emberi szervezet extrém körülmények közötti alkalmazkodási készségét. A nagy magasságokban lévő alacsony oxigénnyomás miatt a vér oxigénfelvétele csökkent, ami nagyon hasonló az intenzív ellátásra, például mesterséges lélegeztetésre szoruló betegek állapotához – ez lehet szívbetegség, tüdőbetegség, vagy érbetegség szövődménye.

Dr. Denny Levett és munkatársai megállapították, hogy a csökkent oxigenizáltságra a szervezet az NO-termelés fokozásával válaszol. Akiknél ez létrejön, jobban képesek alkalmazkodni a nagyobb magasságban lévő körülményekhez. Ez a megfigyelés akár az intenzív ellátás alternatív terápiás módszerének születését eredményezheti.

Forrás: Medipress