Ezeket látta már?

Veszélyforrás: fertőzések nyilvános helyeken

Kis láthatatlan ellenségeink... Hogyan kerülhetjük el a különböző baktérium-, illetve vírusfertőzéseket nyilvános helyeken? Hétköznapi életünk során számtalan baktériummal és kórokozóval találkozunk. Ezek sokszor olyan helyeken hemzsegnek csak igazán, amelyekre nem is gondolnánk. Összegyűjtöttünk néhány helyet és szituációt ahol a legvalószínűbb, hogy láthatatlan kis ellenségeinkkel találkozhatunk, valamint mit tehetünk ellenük ilyenkor.

Tömegközlekedés

Veszélyforrás: fertőzések nyilvános helyeken

A nyilvános helyeket tekintve talán a tömegközlekedés jut eszünkbe először, ha baktériumokról van szó. A buszokon, villamosokon, metrón naponta emberek ezrei utaznak, akik mind ugyanazokat a kapaszkodókat használják, így a baktériumok és a kórokozók gond nélkül cserélhetnek gazdát.

Higiénia tipp:

· Tömegközlekedési eszközökön kerülje az étkezést; az ételen keresztül könnyen szervezetünkbe jutnak a kórokozók.

· Leszállás után használjon fertőtlenítő gélt vagy kendőt, vagy amint megérkezett, mosson alaposan kezet, lehetőleg antibakteriális szappannal.

Uszodák, strandok

Az uszodák nedves felületei és sokszor meleg levegője igazi paradicsom a baktériumok számára, melyek így sokkal tovább életben is maradnak. Mit tehetünk?

· Mindig vigyünk magunkkal papucsot, melyet zuhanyzáskor is hagyjunk magunkon.

· Ha hosszabb ideig tartózkodunk ott, akkor vegyük át fürdés után fürdőruhánkat, mert a baktériumoknak kedvez a vizes ruha.

· Ha rendszeresen járunk fürdőbe, gyakran cseréljük törülközőnket, mivel azon is számos baktérium telepedhet meg.

· Vizes környezetben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kézmosásról, de itt is nagyon fontos a kézhigiénia. WC használat után, étkezés előtt mindig mossunk kezet és amennyiben nincs erre lehetőségünk, használjunk antibakteriális kézmosó gélt.

Bevásárlóközpontok

A bevásárlóközpontokban sok ember tölti szabadidejét a boltokban, vagy az éttermek közös használatú asztalainál. Mire figyeljünk oda itt?

Az éttermi részeknél található asztalok látszólag tisztának tűnhetnek, gyakran törlik át őket, de a használt rongyokkal sok baktérium terjed. Így evés előtt javasolt antibakteriális törlőkendővel áttörölni az asztalt, különösképpen, ha gyermekkel vagyunk. Természetesen az alapos kézmosás nyújtja a legnagyobb védelmet a baktériumok ellen.

A drogériákban csábítóak a különböző sminktermékek teszterei. Ezeket tanácsos csak a kézfejünkön kipróbálni, különös tekintettel a rúzsra, melyet nem szerencsés közvetlenül a szánkra kenni.

Lehet nem is gondolnánk, de a boltok próbafülkéjében baktériumok sokasága leselkedik ránk, hiszen a ruhákon található hámsejtek és a verejték jó táptalajnak bizonyulnak számukra. Ezért különösképp fehérnemű próbájánál ügyeljünk arra, hogy mindig viseljük saját fehérneműnket, és a lehető legkisebb felületen érintkezzen bőrünk az anyaggal. A megvásárolt ruhaneműt használat előtt mindig mossuk ki.

Mozgólépcső

Legyen szó bevásárlóközpontról vagy metróról, minden esetben kerüljük a kapaszkodó érintését, mivel a gumírozott felületen hemzsegnek a kórokozók. A tömegközlekedési eszközök használata után mindig mossunk kezet antibakteriális szappannal, hiszen csak megfelelő személyes higiéniával tudunk védekezni a nyilvános eszközökön található kórokozók ellen.

Nyilvános toalett

Az örök mumus. A legtöbben tudják, hogy a WC ülőkéjére nem túl higiénikus ráülni, azonban nem is ez a fő veszélyforrás a nyilvános illemhelyeken. A WC-k, illetve a bejárati ajtók kilincsei, a csaptelep vagy a szappanadagoló szennyezettebbek, hiszen azokat sok ember érinti közvetlenül WC használat után. Ezért használat után nagyon alaposan mossunk kezet szappannal, majd szárítsuk szárazra kezünket, amennyiben nincs szappan, használjunk antibakteriális fertőtlenítő gélt vagy törlőkendőt,

kifelé menet könyökkel vagy papírzsebkendővel nyissuk az ajtót.

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához