Ezeket látta már?

Hogyan találjuk meg a hangot kamasz gyerekünkkel? Íme 11 tipp

gyermek kamasz tinédzser tizenéves szülő kapcsolat

A kamaszokhoz olykor kell a türelem és a szülői tudatosság: hogyan közelítsünk tizenéves gyermekünkhöz úgy, hogy ne csak empatikusnak és megértőnek tűnjünk, hanem valóban azok is legyünk.

A tinédzserekkel való jó kapcsolat az alapja annak, hogy hatékonyan támogassuk mentális jólétüket, és segítsük szociális és érzelmi tanulásukat. Azzal mutatjuk ki szeretetünket, hogy érdeklődünk irántuk, figyelünk az érzéseikre.

Ezekre adunk néhány tippet

 1. Mutassunk érdeklődést az iránt, ami gyermekünk számára fontos, ezzel fejezzük ki törődésünket. Érdeklődjünk arról, hogy mi foglalkoztatja, milyen a kapcsolata a barátaival.
 2. Osszunk meg dolgokat magunkról, és találjunk közös hobbikat gyermekünkkel.
 3. Kérdezzük meg gyermekünket a véleményéről, nézeteiről, terveiről, hogy megértsük az érzéseit.
 4. Építhetünk azokra a beszélgetésekre, játékokra, közös tevékenységekre, amelyek a gyermek kisebb korában olyan szórakoztatóak voltak. Ha ez akkor jól működött, valószínűleg kamaszkorban is megtaláljuk vele a hangot.
 5. A szemkontaktus fenntartása, a megerősítő bólintás, az aggódó tekintet vagy a bátorító mosoly mind olyan apró gesztusok, amelyekkel tudatjuk, hogy figyelünk. Szavak nélkül is kommunikálhatjuk, hogy valóban érdeklődünk gyermekünk iránt és törődünk vele, fontos számunkra amit mond.
 6. Nyitott kérdéseket tegyünk fel kamasz gyermekünknek, hogy mélyebben megértsük, mit érez. Ezekre a kérdésekre nincs helyes vagy helytelen válasz; egyszerűen csak betekintést ad a gondolatvilágába. Például ilyen kérdéseket tehetünk fel: "Elmagyaráznád, hogy mit értesz az alatt, hogy...", "Miért érezted feldúltnak magad, amikor...", vagy "Mit gondolsz, hogy éreznéd magad, ha...". Használjunk olyan kifejezéseket, amelyekkel kifejezzük empátiánkat.
 7. Tükrözzük vissza amit gyermekünk mond, újrafogalmazva saját szavainkkal, hogy pontosan értettük-e az üzenetét. Például így: "Azt mondod, hogy..." vagy "Jól értem, hogy úgy érzed...".
 8. Adjunk pozitív visszajelzést és megerősítést. A konkrét, azonnali dicséret segíthet a serdülők önbizalmának és önbecsülésének erősítésében. Például, ha gyermekünk megosztja, hogy nagyon stresszesnek érzi magát, válaszolhatunk így: "Köszönöm, hogy bátor voltál és megosztottad, hogyan érzed magad most", vagy "Nehéz lehet elmondani, ha stresszesnek érezzük magunkat. Nagyon örülök, hogy ezt megosztottad velem".
 9. Fogadjuk el gyermekünk érzéseit és hagyjuk, hogy kifejezzék magukat. Mondhatjuk például ezt: "Érthető, hogy most dühös vagy, én is így éreznék a helyedben." "Köszönöm, hogy ezt megosztottad velem. Nehéz lehet megosztani másokkal, ha szomorúak vagyunk. Találjuk ki együtt, hogyan lehet ezen segíteni".
 10. Előfordulhat, hogy a tinédzserünk nehezen beszél arról ami aggasztja, és lehet, hogy fogalmunk sincs mit mondjunk neki. Éreztessük gyermekünkkel, hogy mellette vagyunk és bármikor meghallgatjuk. Ne erőltessük a beszélgetést, ha a tinédzser nem képes szavakba önteni, ami történt vele. A lényeg, hogy érezze támogató jelenlétünket.
 11. A beszélgetéseink ne csak a nehézségek megosztásáról szóljanak. Osszunk meg vicces dolgokat, azt, hogy milyen jó dolgok történtek a nap folyamán, nevessünk együtt akár a saját ügyetlenkedéseinken is. A közös szórakozás és a nagy nevetés nagyszerű módja annak, hogy élvezzük egymás társaságát és erősítsük a kapcsolatunkat gyermekünkkel.

Legyünk aktív hallgatóság

Az aktív hallgatás és az értő figyelem a legfontosabb gyermekünkkel való beszélgetések során. Az aktív hallgatás azt jelenti, hogy empatikus és nem ítélkező a hozzáállásunk még akkor is, ha nem értünk egyet a gyermekkel. Bár tinédzser korú gyermekünk meggyőződése vagy véleménye eltérhet a miénktől, tiszteletben kell tartanunk a nézeteit. Ezáltal ő is jobban fogja tisztelni a mi nézeteinket és véleményünket. Az értő figyelem segít a gyerekeknek, hogy érezzék meghallgatjuk, megértjük őket. Ha nem figyelünk rájuk, azt érezhetik, hogy lesöpörjük az aggodalmaikat, és nem törődünk az érzéseikkel. Ez védekező magatartást válthat be belőlük, frusztráltak vagy sértettek lehetnek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Romló mentális egészség gyerekeknél: itt tanulhatja meg, melyek az árulkodó jelek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyereknevelés

Forrás: unicef
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához