Ezeket látta már?

Hihetetlen: emberi hibernáció - a jégbe fagyott svéd esete...

2012.02.23. Módosítva: 2015.11.04.

Emberi hibernáció: lehetséges? A 44 éves Peter Skyllberg hihetetlen módon két teljes hónapig életben tudott maradni a behavazott autójában, miután tavaly decemberben lecsúszott egy elhagyatott útról. A férfi a mínusz 30 Celsius fokos hidegben élelem híján csak olvasztott havat tudott inni.

A skandináv téli hidegben, normális esetben szinte biztos fagyhalál várna valakire, aki heteket tölt el a mínusz 30 fokos környezetben, ráadásul az autóban egy rövid idő után elfogyott az oxigén is. Az éhező szervezetben egy idő után sorban állnának le a létfontosságú szervek és az izmok működése. Csodával határos módon azonban épp ezek a körülmények, - a fagyos hőmérséklet és az alacsony oxigénszint - tartották életben Skyllberget.

Hihetetlen: emberi hibernáció - a jégbe fagyott svéd esete...

"Az ember képes akár egy hónapig is meglenni élelem nélkül, ha elegendő vízhez jut, de Skyllberg ráadásul mélyen a hó alá volt temetve, úgyhogy az ő esetében valószínűleg beindult egyfajta hibernációs folyamat" - mondta Dr. Ulf Segerberg, az Umeai Norrland Egyetemi Kórház orvosa.

Dr. Roy Walford, az Arizonai Egyetem kutatói segítségével korábban épp ilyen helyzetek szimulálásával kísérletezett. A Bioszféra 2 névre keresztelt, két és fél futballpályányi területen hermetikusan lezárt, mesterséges környezetet hoztak létre, melyben erősen lecsökkentették a hőmérsékletet és az oxigénszintet. A kutatók a mesterséges környezetben vizsgált önkéntes résztvevőktől megvonták az ételt is. Hónapokkal később Dr. Walford megállapította, hogy a résztvevők vérének oxigénfelvevő és megtartó képessége megnövekedett, a szívritmus és a légzés pedig fokozatosan lecsökkent, de mégis túlélték az extrém környezeti viszonyokat.

A Journals of Gerontology című tudományos magazinban publikált tanulmányában Dr. Walford azt írta, hogy a kísérleti alanyok szervezetében beállt változások sok tekintetben nagyon hasonlítottak az állati hibernációhoz.

Forrás: Medipress