Ezeket látta már?

Nyári hőség és időskor: ezért kell jobban figyelni az idősekre!

kánikula, idősek, folyadékpótlás

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása nyomán egyre fontosabbá válik, hogy védjük az időseket a kánikula hatásaitól.

Döbbenetes, hogy világszerte a megelőzhető halálozások vezető oka az extrém hőség – mindez pedig kiváltképp érinti az érett korosztályt.

5 tipp hogy a hőség alatt is biztonságban legyen

Az öregedéssel a test hőháztartása egyre kevésbé képes hatékonyan működni és az idősek már nem érzik meg olyan hamar, ha felforrósodik a testük vagy ha kezdenek kiszáradni.

1. Keresse a hűvöset!

Amikor csak lehet, légkondicionált helyiségben tartózkodjon. Ha erre otthon nincs lehetőség, keressen olyan nyilvános helyet, ahol fizikai távolságtartás mellett hűsölhet is kicsit. Ilyen lehet egy bevásárlóközpont a kevésbé forgalmas órákban, egy csendes kávézó vagy épp a könyvtár. Ha kénytelen otthon tartózkodni, vegyen hideg fürdőt vagy helyezzen hideg vizes, kicsavart törölközőt a nyakába, csuklójára vagy a hónalja alá.

2. Folyadékpótlás akkor is, ha nem szomjas

Igyon sok hideg, alkoholmentes, koffeinmentes, lehetőleg alacsony cukortartalmú italt a nap folyamán. Az izzadással értékes ásványi anyagokat és sókat is vesztünk, ezt sportitalokkal is tudja pótolni. Ha keveset iszik, fogyasszon magas víztartalmú, hideg gyümölcsöket, például almát vagy dinnyeféléket.

3. Mértékkel szeresse a Napot

Lehetőleg 10 és 16 óra között ne tartózkodjon a napon és viseljen lenge, könnyű öltözéket.

4. Legyen bizalmasa

Beszélje meg egy családtagunkkal barátjával vagy szomszédjával, hogy naponta kétszer ellenőrzi hogylétünket. Ha ismerünk 60 év feletti személyt, mi is tegyük így vele kapcsolatosan.

5. Gondoskodjon idős szerettéről

Ha hozzátartozója személyes gondoskodást igényel, fogadjon hozzá megbízható, leinformálható háziápolót – akár bentlakásos, akár napi pár órás ápolásról is legyen szó.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem öreg, csak régóta fiatal - ennyi évesnek érzi magát az 50 pluszos korosztály

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívinfaktus

Forrás: felejtek.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához