Ezeket látta már?

Ezt tegye, hogy elkerülje a rosszullétet a nagy hőségben!

hőség, hűsölés, nyár, otthon

Kinek kell különösen óvatosnak lennie, mit tehetünk, hogy hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel éljük meg ezeket a napokat?

Figyeljünk magunkra, és egymásra is!

Az extrém meleg mindenki szervezetét megviseli, még a teljesen egészségesek is gyengébbnek, fáradékonyabbnak érezhetik magukat, ráadásul a kánikulában jelentősen megnő bizonyos betegségek rizikója. Több embert veszélyeztet a kiszáradás, a túlhevülés, a hőguta és a napszúrás, ami akár életveszélyessé is válhat.

A nagy melegben a már meglévő egészségügyi problémák is fokozottabb tünetekkel jelentkezhetnek, a krónikus betegek rosszabbul érezhetik magukat, és az esetleges szövődmények esélye is nagyobb. Különösen oda kell figyelni az idősebbekre - 65 év felettiekre-, a kisbabákra és kisgyerekekre, a várandós kismamákra, a krónikus betegségekkel küzdőkre (szívbetegekre, diabéteszesekre vagy vesebetegekre), a mozgásukban korlátozottakra és a túlsúlyosokra.

Bizonyos gyógyszerek is érzékenyebbé tehetnek a hőre és a napsütésre, ezek közé tartoznak például az antihisztaminok, a béta-blokkolók, a vízhajtók. Fokozott veszélyének vannak kitéve azok is, akik a szabadban dolgoznak, sportolnak, esetleg komolyabb fizikai munkát végeznek.

Hogyan maradhatunk biztonságban a hőségriadó alatt?

Az egyik legfontosabb szabály, hogy igyunk rengeteg folyadékot! Nagy melegben a szokásos folyadékmennyiség sokszorosára lehet szüksége a szervezetünknek, részben a kiszáradás ellen, részben pedig azért, hogy az izzadással képesek legyünk szabályozni a test hőmérsékletet. Víz akkor is legyen a kezünk ügyében, ha éppen nem vagyunk szomjasak. A kisgyerekeknek, kisbabáknak is többször kínáljunk vizet, és az idősebbek figyelmét is hívjuk fel a gyakoribb ivásra! Az alkoholt és a magas cukortartalmú italokat kerüljük.

Lehetőleg ne tartózkodjunk a napon a legmelegebb órákban, vagyis délelőtt 11 és délután 3 óra között. Ha mégis a szabadban kell lennünk, viseljünk kalapot és könnyű, világos színű, természetes anyagból készült ruházatot, használjunk fényvédő krémet, és még inkább figyeljünk oda a folyadékpótlásra.

Töltsünk minél több időt a hűvös, esetleg elsötétített szobában, a tennivalóinkat, ha tehetjük, halasszuk el. Ne most menjünk bevásárolni, ügyeket intézni, csak ha feltétlenül szükséges. Arra is ügyeljünk, hogy a hőség a figyelmünkre, a reakcióidőre is hatással van, vagyis közlekedés közben is legyünk óvatosabbak.

hőség, hőségriadó, hőguta Vigyázzunk, ne hevüljünk túl! Forrás: Shutterstock

Húzódjunk be légkondicionált helyiségekbe, bevásárlóközpontokba, könyvtárakba, önkormányzatokba. Az elérhető, bárki számára nyitott helyek listája a Katasztrófavédelem honlapján található:

Hűtsük magunkat benedvesített törülközők, kendők segítségével: tegyük a tarkóra, csavarjuk a csuklóra, simítsuk át vele az arcunkat. Jól eshet az is, ha – akár naponta többször – langyos vízzel lezuhanyozunk. Ha van lehetőségünk strandra, vízpartra menni, tartsuk be a biztonságos fürdőzés szabályait, azaz felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe, ne igyunk alkoholt, ügyeljünk a gyerekekre, idősekre, legyünk tisztában a fulladás jeleivel.

Lehetőleg többször együnk, kisebb mennyiségeket, és részesítsük előnyben a könnyű, hideg fogásokat, például a salátákat és a hideg leveseket. Gondoskodjunk az ételek megfelelő tárolásáról, hűtéséről is!

Hogyan tároljuk a kánikulában az inzulint? Kattintson, és tudja meg, mielőtt hibázna!

A komoly fizikai megterheléssel járó tevékenységeket, ha tehetjük, halasszuk el az esti, hűvösebb órákra. Ilyenkor menjünk sportolni is. Ha mégis testmozgást végzünk a szabadban, igyunk nagyon sok folyadékot, tartsunk többször is szünetet és pihenjünk az árnyékban vagy fedett, légkondicionált helyen.

Azon kívül, hogy a saját egészségünket óvjuk, figyeljünk oda másokra is! Kérdezzük meg az idős rokonokat, ismerősöket, szomszédokat, van-e lehetőségük hűvös környezetben lenni, eleget isznak-e, nincs-e szükségük segítségre.

Soha ne hagyjunk egyedül csecsemőt, kisgyereket vagy kisállatot a zárt autóban, még egy-két percre sem. Az autó beltere nagyon rövid idő alatt extrém módon felmelegedhet, a meggondolatlanság, figyelmetlenség pedig könnyen tragédiát okozhat!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így ellenőrizheti le egyszerűen a kezéről, hogy elég vizet iszik-e

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kiszáradás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához