Ezeket látta már?

Így ellenőrizheti le egyszerűen a kezéről, hogy elég vizet iszik-e

kimerültség, hasfájás, nem-alkoholos zsírmáj, tünetei, kezelése, cukorbetegség, májzsugorodás

Ha rossz vízivó, ezzel a módszerrel ellenőrizheti, hogy hidratált-e vagy sem. Csak a kezét figyelje - és semmiképpen se csaljon!

Tudta-e, hogy?

A felnőtt emberi szervezet legalább 60 százaléka víz, amelyből már 1-2 százalékos veszteség is olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a fáradtság vagy az állóképesség csökkenése.

Különböző mértékben, de minden létfontosságú szervünk tartalmaz vizet: az agyunk és a szívünk mintegy 78 százaléka, a vérünk 86 százaléka, míg csontjaink 22 százaléka víz. Minél nagyobb testtömeggel rendelkezünk, annál több folyadékra van szükségünk, így a túlsúllyal és elhízással küzdőknek fokozottabban kell ügyelniük a vízpótlásra.

  • Egy tálka friss zöldségsalátával kvázi 1 pohár vizet elfogyaszthatunk, hiszen a zöldségeknek átlagosan 85-90 százaléka víz
  • A kávé enyhe vízhajtó tulajdonsága ellenére is hozzájárulhat a folyadékfogyasztásunkhoz, hiszen 1 mg koffein 1,17 ml vizet hajt ki, így egy hosszú, vagy tejes kávé esetén már pozitív a vízmérleg.

Naponta kb. 2 és fél liter vizet veszítünk különböző csatornákon keresztül

  • a vizelettel (kb.1,5 litert),
  • a légzéssel és bőrünkön keresztül (kb. 400-400 ml-t),
  • valamint a széklettel (kb. 200 ml-t).

A folyadékegyensúly fenntartásához ugyanekkora mennyiségre van szüksége szervezetünknek, amelyet a belső anyagcsere folyamatok során keletkezett ún. oxidációs vízből (kb. 400 ml), élelmiszerekből/ételekből (kb. 0,5 liter) és folyadékok útján (kb. 1,5 liter) tudunk pótolni, hogy helyre álljon a mérleg nyelve.

Fizikai megerőltetés (edzés, fizikai munka) esetén, hőségben, speciális állapotokban – pl. terhesség, szoptatás idején –, vagy betegség (pl. lázas állapot, hányás, hasmenés) ideje alatt akár 2-3-szorosára is növekedhet a folyadékszükségletünk, így ilyen esetekben különösen figyeljünk a folyamatos vízfogyasztásra.

Hidratált vagy dehidratált? Két módszer, ami megmutatja

  1. Vessen egy pillantást a vizeletére, WC-használat után: a vizelet gyakorisága (90 percenkénti és kétóránkénti időtartamok között a normális) és színe egy nagyszerű módszer ellenőrizni, hogy elegendő folyadékot iszunk-e. Ha a vizeletünk sötét borostyánsárga színű, és csak hatóránként vagy később érzünk vizelési ingert, akkor egész biztosan nem vagyunk elég hidratáltak. Ha a vizelet gyakorisága 30 percenkénti és teljesen tiszta, lehet, hogy túl sok vizet ittunk.
  2. Ellenőrizze a bőr rugalmasságát: Gyerekek és idős emberek esetében is beválik. Néhány másodpercig csípje meg a bőrt a kézfején, majd engedje el. Ha a bőr gyorsan visszapattan, valószínűleg jól hidratált. Ha időbe telik, amíg visszatér normál állapotba, akkor vízhiányos. A kiszáradás egyéb tünetei közé tartozik a szédülés, az agyi köd és a fáradtság.

A folyadékpótlás legideálisabb forrása a tiszta víz

Bármilyen ivóvíz minőségű víz, forrásvíz vagy ásványvíz megteszi. Sőt, a tiszta víznél jobb sem kell: a víz energiamentes, könnyen hozzáférhető, így fogyasztásával kiegyensúlyozottan és hatékonyan pótolhatjuk a szervezetünknek szükséges folyadékmennyiséget. Ezen felül – a változatosságot és mértékletességet szem előtt tartva – napi 1-1 pohár 100 százalékos gyümölcslé, tej, kakaó, kávé, illetve ízesített vizek, limonádé is beilleszthető napi étrendünkbe.

Vízszükségletünk 20-30 százalékát élelmiszerek, ételek formájában fogyasztjuk el. Emiatt a nagy víztartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek, levesek, főzelékek színes, változatos fogyasztása is alapja a megfelelő hidratáltságunknak.

Szokja meg a rendszeres folyadékpótlást

Napi 8 pohár ivóvízzel vagy jó minőségű ásványvízzel, illetve nagyobb víztartalmú élelmiszerekkel biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges vízmennyiséget. A folyamatos folyadékpótláshoz segítség, ha olyan alkalmakhoz kötjük az egy-egy pohár folyadék elfogyasztását, mint a reggeli, a kávészünet, egy-egy tanóra vagy megbeszélés kezdete, illetve mindig magunk mellett tartunk egy palack vizet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől zsibbad a kezem? Van, amikor pajzsmirigyzavar áll a háttérben

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#víz

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához