Ezeket látta már?

Így használja okosan az egészségpénztárat, ha gyermeket nevel!

egészségpénztár, gyermeknevelés, egészségügyi kiadás, gyógyszervásárlás, egészségbiztosítás

Ha még mindig főként gyógyszervásárlásra költi az egészségpénztárban megtakarított pénzét, érdemes egy kicsit újragondolnia az ezzel kapcsolatos szokásait. A gyermeknevelés kapcsán az egészségpénztár számos lehetőséget kínál, amelyeket a legjobban akkor használhatunk ki, ha dolgozunk és személyi jövedelemadót fizetünk. Megmutatjuk, milyen szolgáltatások érhetők el, ha gyermeket nevelünk.

Az egészségpénztár nagyon jól használható arra, hogy az egészségügyi kiadásainkat innen fedezzük. A pénztárak tapasztalatai alapján a tagjaik legtöbbet gyógyszervásárlásra költik a pénztári számlájukról, és ezt követik a magánegészségügyi szolgáltatások.

Az egészségpénztári számlánkon egy helyen gyűjtjük össze az egészségünkkel kapcsolatos költéseinket, így ezek átláthatóbbak és könnyebben nyomon követhetők, ezáltal spórolni is könnyebb. Ezen túl, ha egészségpénztárból költünk, akkor az üzletek és a szolgáltatók kedvezményt is adhatnak az áraikból, amelynek a mértéke akár 20% is lehet.

Az egészségpénztári számlánkon felhalmozhatunk nagyobb összeget is, ha komolyabb kiadással számolunk, például ha nagyobb fogorvosi beavatkozást tervezünk, drágább szemüveget készíttetünk vagy menedzserszűrésre megyünk.

Az egészségszámlának azonban költsége is van, miért éri meg mégis?

Akár 150 000 forint adó-visszatérítést kérhetünk

Az önkéntes pénztári tagság legnagyobb előnye, hogy az adó-visszatérítés révén spórolhatunk is vele. A pénztárba teljesített befizetéseink 20%-át adó-visszatérítés formájában visszakérhetjük az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból. A visszatérítés maximuma 150 000 forint.

A visszaigényelt adónkat a pénztári számlánkra kérhetjük, ahol újra felhasználhatjuk. A pénztár a visszatérítésből működési költséget nem von le.

A lehetőség tehát azok számára nyitott, akik dolgoznak, és szja-t fizetnek, ebből igényelhetünk vissza adóbevalláskor legfeljebb 150 000 forintot. Ehhez az összeghez évi 750 000, azaz havi 62 5000 forintos befizetés szükséges.

Ha alacsonyabb havi tagdíj fizetése mellett döntünk, akkor a visszatérítés is arányosan kisebb lesz, ha viszont komolyabb összeget tervezünk az egészségpénztáron keresztül elkölteni, akkor elég sok pénzt tudunk befizetni, mire elérjük a visszatérítés maximumát. Gondoljunk csak arra az esetre, amikor egy kisebb műtétet szeretnénk elvégeztetni egy magánklinikán, amely akár több százezres, sőt, milliós tétel is lehet, vagy hosszabb időn át ápoljuk egy családtagunkat, ami folyamatosan magas kiadással jár.

Úgy is dönthetünk, hogy a nagyobb munkahelyi jutalmunkat, örökségünk vagy a Babaváró hitelünk egy részét tesszük be az egészségszámlánkra, hogy aztán abból nagyobb összegű szolgáltatást vegyünk igénybe. A befizetett pénz után pedig minden esetben kérhetjük az adó-visszatérítést.

Milyen szolgáltatások lehetnek ezek?

Kettő az egyben: egészségpénztári és önsegélyező szolgáltatások

Háromféle önkéntes pénztár létezik. Ezek mindegyike különböző szolgáltatásokat nyújt, amelyek összegükben, felhasználásuk és elszámolásuk módjában is eltérnek, de közös jellemzőjük, hogy meghatározott cél érdekében gyűjtünk egy elkülönült számlán, és a befizetésink után adó-vissszatérítést kapunk.

Mi határozzuk meg, hogy mekkora összeget helyezünk el a számlán, és milyen rendszerességgel. (Azzal a megkötéssel, hogy a pénztár meghatároz egy havi minimum összeget.)

Az egészségpénztárak a három önkéntes szolgáltatás közül kettőt is nyújthatnak: egészség- és önsegélyező pénztárakként is működnek.

Az egészségpénztári szolgáltatások valamivel ismertebbek és szélesebb körben használtak: itt gyógyszereket, rengetegféle gyógyászati segédeszközt vásárolhatunk, beleértve bizonyos okosórákat, drága szemüvegkeretet vagy divatos gyógyszandált is. Fizethetünk magánorvosi ellátást, gyógytornát, fizioterápiás kezeléseket vagy gyógymasszázst. Megváltozott képességűként az életvitelünket megkönnyítő otthont alakíthatunk ki magunknak, leszokhatunk szenvedélybetegségeinkről vagy szűrővizsgálatokon vehetünk részt. Ezeket a szolgáltatásokat ráadásul a közeli családtagjainkra is kiterjeszthetjük. A gyermekeink, szüleink vagy testvéreink egészségére is költhetünk.

Az egészségpénztári számlánkon tartott pénzt azonnal használhatjuk, és közvetlenül az egészségszámlánkhoz tartozó egészségkártyával is fizethetünk az elfogadóhelyeken. Ahol kártyával nem tudunk fizetni, ott számlát kérhetünk, amelyet aztán a pénztárban elszámolhatunk.

Az önsegélyező szolgáltatások keretében azonban csak a már legalább 180 nappal korábban befizetett pénzt használhatjuk. Önsegélyezés keretében nagyobb kiadással járó élethelyzetekben kérhetünk kifizetést az egészségpénztárból pont úgy, mintha segélyt adnánk önmagunknak. Ezért is hívják a pénztárak gyakran így, vagy támogatásnak ezeket az összegeket, de valójában nem azok, hanem a saját magunk által gyűjtött pénzt használjuk önmagunk támogatására. A valódi támogatást a befizetett összeg után járó adó-visszatérítés jelenti.

Az önsegélyező szolgáltatások széles skálát ölelnek fel, és egész életünkön keresztül találunk olyat, amelyet kihasználhatunk. Ennek keretében egyszerre nagyobb összeget vagy járadék jelleggel havonta kisebb összeget vehetünk fel hosszabb időn keresztül, például gyermekszületéskor, gyermekneveléskor, ha elveszítjük a munkánkat, lakáshitelt fizetünk, otthonápolásra szorulunk mi vagy közeli hozzátartozóink, de temetési költségeket is elszámolhatunk.

Lássuk, milyen lehetőségeink vannak, ha gyermeket nevelünk!

Gyermekünk születik! Hogyan használjuk az egészségpénztárat?

Gyermek születésekor vagy örökbefogadásakor akár 1 millió forint kifizetését is kérhetjük az egészségszámlánkról. Ezt az összeget szabadon felhasználhatjuk, számlákat nem kell hozzá bemutatnunk. Ráadásul a születési támogatást a mi gyermekünkhöz kapcsolódóan közeli hozzátartozóink is igényelhetik a saját egészségszámlájukról. A család így akár több százezer forint adó-visszatérítést is kaphat.

A babának az egészségpénztárból megvásárolhatunk szinte mindent, ami a gondozáshoz szükséges: vehetünk pelenkát, törlőkendőt, tápszert, cumisüveget, lázmérőt, légzésfigyelőt és bébiőrt vagy babamérleget. Megvásárolhatjuk a babakozmetikumokat, például a babafürdetőt, testápolót, sampont, babahintőport vagy -olajat. Az édesanya számára is vehetünk bimbóvédőt, mellszívót vagy melltartóbetétet.

Kevesebb a jövedelmünk, mit tehetünk?

A gyermek születése miatt az egyik szülő otthon marad, így az ő jövedelme nagy része kiesik, és ez hiányozhat a háztartásból éppen akkor, amikor a költségeink megemelkednek. Kapunk ugyan állami ellátást, de ez jóval alacsonyabb lehet, mint a régi fizetésünk.

Magánellátásban gyógyulna? Így használja az egészségpénztári számláját! >>

Az egészségpénztári számlánkról kiegészíthetjük a kapott CSED-et vagy GYED-et. Ennek keretében az ellátás és a korábbi bérünk közötti különbözetet, de legfeljebb a kapott ellátás összegét igényelhetjük havonta. Ezt egész addig kérhetjük, amíg az ellátásra való jogosultságunk fennáll.

Később a GYES-t, GYET-et is kiegészíthetjük, itt legfeljebb az ellátás összegét kaphatjuk az egészségszámlánkról havonta.

Ahogy nő a gyermek

Telnek az évek, és a gyerekek óvodába, iskolába kerülnek. Az egészségpénztárból ehhez beiskolázási támogatás kifizetését kérhetjük. Az óvodás, iskolás gyerekeknek tankönyvre, tanszerekre, ruházatra szabadíthatunk fel pénzt a megtakarításunkból, sőt, zenetagozaton a hangszereket, sporttagozaton a sportszereket is fizethetjük innen. Az iskola igazolása alapján a kötelező olvasmányokat is megvásárolhatjuk.

A támogatás keretösszege az év első napján érvényes minimálbér összege, jelenleg 200 000 forint/év gyermekenként, de nem csak a saját gyermekünk számára vásárolhatunk, hanem a szolgáltatásra jogosult kedvezményezett gyermekének is. Ha tehát nekünk nincs gyermekünk, de mondjuk a testvérünknek van, és őt megjelöljük kedvezményezettként, akkor az ő tanszereit és felszerelését is elszámolhatjuk.

Egyetemi vagy főiskolai hallgató gyermekünk kollégiumi díját, albérleti díját, tandíját vagy más térítési díját (például pótvizsga-díjat) számolhatjuk el 25 éves koráig. A keretösszeg itt is legfeljebb 200 000 forint gyermekenként évente.

Fontos, hogy itt is a 180 napos egyenlegünk erejéig költhetünk, és a vásárlásainkról szóló számlákat számolhatjuk el a pénztárban. A számlák dátuma a tanévkezdés előtti 15. naptól a tanév vége utáni 15. napig terjedhet, azaz augusztus 15. és június 30. közötti vásárlásaink ellenértékét kérhetjük vissza.

Mivel elég sok mindenre kell figyelni és érdemes akár mással is kombinálni ezeket, érdemes lehet pénzügyi szakértővel beszélnünk és összerakni egy tervet az idei és következő naptári évre. Ebben benne lehetnek azok a tervezett költségek, amiket egészségpénztári számláról tervezünk fizetni és az ehhez kalkulált adóvisszatérítés is. Illetve célszerű megnézni, hogy még milyen állami támogatásokra vagyunk jogosultak.

Biztosíthatjuk is őket

Több egészségpénztár kínál lehetőséget arra, hogy a pénztári tagdíjunkból saját magunk és családtagjaink részére egészségbiztosítást fizessünk. Ahol ez elérhető, ott általában több csomag közül is választhatunk nagyon kedvező havi díjért. Az egészségbiztosítás keretében elvégzett vizsgálatokat és kezeléseket a biztosítás díja fedezi, így a pénztári megtakarításunk ezáltal nem csökken.

Az egészségpénztár tehát nagyszerű lehetőséget kínál a pénzügyileg tudatos szülőknek arra, hogy a család egészségügyi kiadásain spóroljon. Az elérhető szolgáltatások széles körben támogatják a család egészségét és anyagi biztonságát, az adó-visszatérítés révén elérhető kedvezményt pedig nem érdemes kihagynunk.

Gergely Péter

pénzügyi szakértő

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához