Ezeket látta már?

A kalcium ronthatja a magnézium hasznosulását? Az orvos elmondja

kalcium, tabletta, méhcsípés, darázscsípés

Van, amikor káros lehet a szervezetre?

A Health magazinban nemrégiben megjelent egy cikk, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy bizonyos anyagok kombinációja - melyet az étrend-kiegészítők tartalmaznak - káros is lehet a szervezetre. Ez azonban ebben a formában nem állja meg a helyét, ugyanakkor tény, hogy sok esetben a táplálékkiegészítők szedése a gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Káros kölcsönhatás az összetevőkben?

A magazin cikke kitér több kölcsönhatásra is, melyek károsak lehetnek. Az egyik a magnézium és a kalcium kapcsolata, de foglalkozik az anyag a C-vitamin és a réz kapcsolatával is. Ezek az anyagok valóban képesek egymás hasznosulását rontani, de ehhez olyan feltételeknek kell teljesülnie, melyek igen ritkán állnak fenn.

A C-vitamin esetében talán könnyebb elérni, hogy napi 1500 mg-nál többet vigyünk be a szervezetbe huzamosabb ideig. Ez valóban képes rontani a réz hasznosulását, ami okozhat gondokat, de csak kifejezetten hosszabb távon, akár évek alatt. Lényegesen előbb jelentkezhet a túlzóan bevitt C-vitamin következtében a vesekő, ami jó eséllyel eltéríti a túlzott beviteltől az embert.

A magnézium és a kalcium kapcsolata egy fokkal érdekesebb. Ez a két anyag ugyanis segíti egymás hasznosulását, amíg kellő arányban visszük be a szervezetbe. Ha azonban a kalcium mennyiségét eltúlozzuk, és napi 2600 mg-ot viszünk be a szervezetbe, akkor ez az arány felborul, és a magnézium hasznosulása romlik. Ám a napi ajánlott kalciumbevitel 1000 mg egy felnőtt férfi esetében, 1500 mg körül alakul egy fejlődő szervezet esetében, vagyis a mennyiség, amivel a magnézium felszívódása már romlik, hatalmas.

Szükség van étrend-kiegészítőkre?

Egyáltalán, kell nekünk ilyesmi? Nos, az utóbbi évek sajnos rámutattak, hogy sokszor igen. Alapvetően is nehezebben vesszük magunkhoz a szükséges tápanyagokat, még kiegyensúlyozott étkezés és rendszeres mozgás mellett is, hiszen a minket érő romboló hatások (stressz, légszennyezés, egyéb környezeti hatások) száma egyre csak gyarapszik. De emellett sajnos az élelmiszerek beltartalma is csökken, ugyancsak a környezeti hatások romboló jellegének következtében. Ennek megfelelően ma már a terhesség során, mikor megnövekedett tápanyagigény jelentkezik, a szakemberek zöme javasol várandósvitamint , de a mindennapokban is nagyon jó szolgálatot tehetnek a férfi és női vitaminok. Igaz, vannak feltételek.

Valóban fontos, hogy a napi ajánlott mennyiségnél ne vigyünk be többet, hacsak az adott helyzet ezt nem követeli meg (a terhesség során a megszokott napi adagok megnőnek, ezt figyelembe kell venni) - mondja dr. Angyal Géza. Amennyiben tartós betegség is fennáll, ebben az esetben érdemes szakorvossal is konzultálni a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatosan, ugyanakkor tény, hogy jellemzően a gyógynövénykivonatokkal lehet gond, ezek ugyanis olyan gyógyhatást is képviselhetnek, melyek befolyással vannak egyes gyógyszerek működésére - ezzel akár komoly gondokat is képesek okozni.

A táplálékkiegészítők azonban alapvetően a test támogatását szolgálják, így nem tartalmazzák akkora mennyiségben az összetevőket, melyekkel gond lehet. Ráadásul a legtöbb táplálékkiegészítő nem kifejezetten jól hasznosuló formában tartalmazza az anyagokat.

Hasznosulás: mitől függ?

Ez ugyanis messze nem elhanyagolható. A gondot például a kalcium esetében nem a 2600 mg bevitt anyag, hanem a 2600 mg hasznosult kalcium okozza. Ez a kettő messze nem ugyan az. A szervetlen kötésű anyagokat tartalmazó készítmények esetében a hasznosulás siralmasan alacsony. Vagyis hiába szedünk belőlük rendszeresen, a tápanyagpótlás nagyon alacsony szinten marad. Ezzel szemben a szerves, biológiailag aktív kötésű anyagokat tartalmazó készítményeknél a hasznosulás akár 80%-kal is jobb, vagyis itt valódi eredménnyel lehet számolni - de ezek a készítmények SEM tartalmaznak ilyen nagy mennyiségben tápanyagokat, hiszen ezek belezsúfolása egy tablettába szinte lehetetlen lenne – gondoljunk csak a kalcium esetére, ahol csak ez az anyag adná a tabletta 2.6 g-os súlyát, és akkor a többi anyag még csak szóba sem került.

Mert a hasznosulás másik fontos összetevője a komplexitás. Bár túlzó mennyiségben a tápanyagok egymás hasznosulását gátolhatják, megfelelő arányban kifejezetten sokat segítenek abban, hogy megfelelő arányban legyenek képesek felszívódni. A táplálékkiegészítők tehát messze nem ördögtől való dolgok, de szedésük előtt tájékozódni mindenképpen megéri!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a legjobb, vény nélküli gyógyszerek ízületi gyulladásra a szakgyógyszerész szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyulladáscsökkentő

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához