Ezeket látta már?

Ezért őszülnek a nők egyre korábban

korai őszülés oka stressz

Egyre több nő kezd őszülni már a harmincadik születésnapja körül, de mi ennek az oka?

A Daily Mail című lapban megjelent tanulmány szerint a harminc év alatti nők harmadánál már megjelennek az első ősz hajszálak, ami tizennégy százalékos növekedést mutat a húsz évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

A nők általában 35 és 40 éves koruk között kezdenek el őszülni, amikor szervezetük már kevesebb melanint – azaz haj színéért felelős pigment - termel. Vannak persze, akik már tizenévesen deresedésnek indulnak, de eddig ez azért ritkaságnak számított. A brit felmérés szerint azonban ma már a nők 32 százaléka harmincéves kora előtt őszülni kezd, aminek egyik feltételezett oka a növekvő stressz.

Tanulmányok szerint a nők közül egyre többen szoronganak, egyre nagyobb stresszben érzik magukat. Az fehéredő hajban valóban szerepet játszhat egy stresszel kapcsolatos vitaminnak a hiánya. Philip Kingsley, a Hajbiblia című könyv szerzője így nyilatkozott:

Tudjuk, hogy a stressz során B-vitamint használ el a szervezet, korábbi kísérletek során pedig már azt is megfigyeltük, hogy azok a fekete patkányok, akikből kivontuk a B-vitamint, elkezdtek kifehéredni.

Emellett azonban a dohányzás és a genetika is szerepet játszhat a haj színének elvesztésében, sőt egy a Maine-i Oszteoporózis Kutatatási és Oktatási Központ által készített tanulmány összefüggést talált a korai őszülés és a családban előforduló csontritkulásos megbetegedések között is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hajhullás (telogén effluvium) oka, tünetei és kezelési lehetőségei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hajhullás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához