Ezeket látta már?

Elrettentés helyett példamutatás: így válhat természetessé az ökotudatosság

shutterstock 1789511747

Irány egy szebb jövő - de hogyan? A környezettudatosságot is tanulni kell, s egyes módszerek jobban működnek.

A fiatalkorban elsajátított környezettudatos szemlélettel olyan nemzedék nőhet fel, amelynek tagjai a mindennapok során természetesnek veszik a környezetük védelmét.

Hogyan váljon természetessé az ökotudatosság?

Mindez azoknak a szülőknek és pedagógusoknak a felelőssége, akiket anno a környezetszennyezés elborzasztó képeivel, a klímaváltozás visszafordíthatatlan hatásaival, az állat- és növényfajok ezreinek kihalásával és hasonló rémisztő tények sokaságával igyekeztek ösztönözni környezetük védelmére. Az óriási pusztításokat látva kevesen érezték, hogy apró cselekedeteik valódi befolyással lehetnek Földünk sorsára.

Ma már az elrettentés helyett egyre nagyobb teret kap a példamutatás az olyan mindennapi életbe lassan bekúszó változásokkal, mint amilyen a szelektív hulladékgyűjtés, a napenergia használata, a bioélelmiszerek térnyerése vagy akár az elektromos autók elterjedése. Sokan csak a szülővé válást követően figyelnek fel az akár a saját gyerekkoruk óta lezajlott környezeti változásokra, és kezdenek figyelmet fordítani bolygónk védelmére.

Íme néhány hasznos tipp a Waterdrop ajánlásával, amelyekkel mindenki hozzájárulhat gyermeke környezettudatos szemléletének kialakításához:

1. Váljon természetessé

Ami otthon és a szülők számára a természetes viselkedés része, az akaratlanul is mintává válik a gyermekek fejében. Legyen a környezettudatosság a mindennapok része, gyűjtsetek szelektíven, vigyétek vissza az üvegeket, adjátok le közösen a használt olajat, próbáljatok ki csomagolásmentes üzleteket, tegyétek újra használható csomagolásba az uzsonnát, műanyag palackos italok vásárlása helyett hordjatok magatokkal kulacsot stb. Mutasd meg gyermekednek, te mit teszel a fenntarthatóságért, és ő automatikusan követni fog téged.

2. Beszélgessetek a témáról

A gyerekek folyamatosan fürkészik a környezetüket, és szeretnék megérteni a világ működését. Így amikor alkalom adódik, korának megfelelően beszéljetek a környezetvédelem fontosságáról, a tettek, akár saját tetteik következményeiről. Szerencsére ma már rengeteg oktatóanyag, videó áll a rendelkezésünkre, így egy-egy témára közösen is rákereshettek, együtt tanulhattok róla.

3. Látogassatok el környezettel kapcsolatos eseményekre, helyszínekre

Keressetek fel tanösvényeket, látogatóközpontokat, vegyetek részt közösségi programokon, kövessétek figyelemmel az olyan világnapokat, mint például a Föld Napja, a víz világnapja, a biológiai sokféleség nemzetközi napja stb. Ezek a programok nemcsak vidám időtöltések, hanem színesítik, bővítik a tudásotokat a minket körülvevő világról.

4. Legyetek kreatívak

Nézzetek szét az otthonotokban, és találjátok ki közösen, mit hogyan tudnátok tudatosabban használni. Műanyag zacskó helyett tegyétek az uzsonnát dobozba, műanyag palack helyett használjatok üveg- vagy acélkulacsot. A megunt tárgyakat vizsgáljátok meg, hogyan tudnátok felújítani vagy átalakítani. A kinőtt, de még ép ruhákat, már nem használt, de működőképes tárgyakat adományozzátok el, a használhatatlanná vált felesleget vigyétek el a megfelelő hulladéklerakó udvarba.

5. Sok kicsi sokra megy

Keressétek a lehetőséget, hogy jót tegyetek! Lehet spontán, lehet előre tervezett, a lényeg, hogy mindennap tegyetek valamit, amivel jobbá teszitek a környezetet, és jó érzéssel tölt el benneteket. A gyerekek szeretik jónak és hasznosnak érezni magukat, ezért ehhez csak a szülő odafigyelésére van szükség.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kikészítik a klimax tünetei? Ezek a mozgásformák segíthetnek

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

környezetvédelem

Forrás: Waterdrop
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához