Ezeket látta már?

Közérdekű: strandkörkép az ÁNTSZ-től

2012.07.15. Módosítva: 2015.11.04.

ÁNTSZ: a strandok 75 százaléka felel meg a közegészségügyi előírásoknak! Az eddig ellenőrzött medencés fürdőhelyek 75 százaléka felelt meg a közegészségügyi előírásoknak, a strandok 11 százalékánál azonban több kifogásolni valót is találtak a felügyelők - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) elkészítette szezon eleji összesítését a medencés fürdőhelyekről; a május végéig beérkezett adatok szerint a strandok döntő többsége szabályosan működött. Ugyanakkor visszatérő probléma volt, hogy a dohányzóhelyeket nem megfelelően jelölték ki, de kémiai biztonsági és vegyszertárolási hiányosságokra, valamint az üzemnaplóval

Közérdekű: strandkörkép az ÁNTSZ-től

kapcsolatos szabálytalanságokra is fény derült.

Továbbá komoly hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök a pezsgőmedencék üzemeltetésével kapcsolatosan. Előfordul, hogy hétvégéken a medencék kapacitását lényegesen túllépik - írta az ÁNTSZ, hozzátéve: arra is akadt példa, hogy súlyos szabálysértés miatt fürdőt kellett bezáratni. A hatósági ellenőrzésekről minden esetben jegyzőkönyvet készítenek, amelyben az esetleges kifogásokat is rögzítik.

Ezen felül az üzemeltetőt felszólítják a hiányosságok pótlására, melyet - az ÁNTSZ tapasztalatai szerint - a határidőre általában meg is tesznek. Ugyanakkor amennyiben szükséges, a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek, illetve a kistérségi intézetek utóellenőrzést végeznek - tették hozzá.

Az OTH összesítése alapján a korábbi évekhez képest tíz százalékkal kevesebb, összesen 548 medencés közfürdő üzemel ebben az évben, ebből 321 fürdő csak szezonális jelleggel működik. A fürdők felét már az idény előtt ellenőrizték, a június második felében nyitó egységek esetében pedig jelenleg is zajlanak a vizsgálatok.

Bár a fürdők száma kevesebb, az előző évekhez képest több helyen terveznek éjszakai fürdőzést. Ezeknél az egységeknél a hatóságok azt is vizsgálják, hogy megoldott-e a medencék megvilágítása, illetve külön figyelnek a folyamatos uszodamesteri felügyeletre.

Az eddigi ellenőrzések tapasztalatai alapján a szabadtéri medencéknél a szezon előtti javítási, karbantartási munkákat - mint például a gépészeti berendezések felülvizsgálata, szükséges festési, mázolási munkák - általában elvégezték. Az úszómesteri felügyelet a legtöbb fürdőben folyamatosan biztosított, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége megfelelő - írta az ÁNTSZ.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához