Ezeket látta már?

Kutatók éjszakája: hallás és látás (az ELTE Bárczi mai programjai)

Funkcionális látás- és hallásvizsgálat, segédeszközök és szimulációs eszközök kipróbálása is szerepel az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának programjai között, melyek a Kutatók éjszakáján várják ma (péntek) az érdeklődőket Budapesten.

A rendezvényen részt vesz Somló Tamás zenész és Verebes István színművész is, akik saját hallásproblémájukról és annak megoldási lehetőségeiről beszélnek.

Kutatók éjszakája: hallás és látás (az ELTE Bárczi mai programjai)

A programok között szerepel a funkcionális látás- és hallásvizsgálat, valamint a segédeszközök és szimulációs eszközök kipróbálása is. Az érdeklődőket megismertetik egyebek mellett a hallás- és látásrehabilitáció lehetőségeivel, a cochleáris implantációval és a bionikus szemmel.

A 15-től 21 óráig tartó Lát-e, aki nem lát? Hall-e, aki nem hall? című program betekintést nyújt abba, hogy az orvostudomány, a gyógypedagógia és az informatika milyen megoldási lehetőségeket kínál a látás- és hallássérült emberek támogatására - közölte a szervező az MTI-vel.

A fogyatékos emberek száma Magyarországon a 2001. évi népszámlálás adatai szerint 577 ezer fő, melyből körülbelül 44 ezer fő látássérült és közel 70 ezer személy hallássérült. Az életkor előrehaladtával a látás- és hallásprobléma egyre több embert érint.

Ezer program várja az érdeklődőket 26 város 55 helyszínén pénteken a Kutatók éjszakáján. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. A Tempus Közalapítvány hatodik alkalommal rendezi meg a nagyszabású programot, amelynek idén másodízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is a társszervezője.

Forrás: MTI