Ezeket látta már?

Mikor szükséges kiskedvencünket ultrahang vizsgálatra vinni?

kutya macska állatorvos ultrahang diagnózis

Az ultrahang különösen fontos az állatok esetében, mivel ők nem tudnak beszélni, és a fizikális vizsgálatok nem mindig elegendőek ahhoz, hogy megfelelő diagnózist állítsanak fel.

Az állatorvosi praxisban gyakran ütköznek a fizikális vizsgálat korlátjaiba. Ekkor elengedhetetlen lehet kiegészítő diagnosztikai eljárások igénybevétele (mint például vér-, vizelet- és mikrobiológiai vizsgálat, röntgen, ultrahang, citológia, endoszkópia, CT/MR stb.). A megfelelő vizsgálati módszer kiválasztása attól függ, hogy a probléma melyik szervre vagy szervekre lokalizálódik.

Szív és hasi ultrahangos vizsgálat

Az állat ultrahang vizsgálata fontos segítséget nyújt a hasűri szervek alakjának, méretének és szerkezetének felmérésében, valamint a szív működésének értékelésében. Ezáltal az esetlegesen rejtve maradó, szabad szemmel nem látható, nem tapintható elváltozásokra is fény derülhet.

Sok esetben a legnagyobb probléma az, hogy mire egy betegség olyan tüneteket okoz, amelyeket a gazdi is észrevesz, az állat állapota már előrehaladott stádiumba kerülhet. Ez nagymértékben ronthatja a felépülés esélyeit, annak ellenére, hogy időben diagnosztizálva a betegségek nagy része gyógyítható vagy gyógyszerekkel kezelhető. Emellett az állapotromlás megállítható és lelassítható.

"Az ultrahang kép önmagában sokszor nem ad pontos diagnózist, azonban társítva azzal, hogy az elváltozást mutató szervből, az ultrahang segítségével citológiai, vagy biopsziás mintákat is nyerhetünk, már teljes képet kaphatunk. Az ultrahang és a patológiai vizsgálat együttesen általában már pontosan meghatározza az elváltozás jellegét és az előrehaladottság mértékét is, így könnyebben felállíthatunk egy kezelési tervet" – magyarázza dr. Varajti Attila állatorvos.

A vemhesség diagnosztikában is fontos szerepet kap a hasi ultrahang, amely a szervezet számára káros hatással nem jár, így akár a nem kívánt vemhesség is időben kideríthető, vagy a vemhesség megléte megállapítható, a magzatok kora és száma így pontosan megbecsülhető.

Veszélyes az állatra a hasi-, illetve a szív ultrahang?

A vizsgálat fájdalommentes és nem ártalmas az állat számára, gyakran azonnali diagnózist eredményez. Általában nincs szükség az állat altatására vagy bódítására. Az egyetlen kellemetlenség, hogy a vizsgálat előtt szükség lehet a szőr lenyírására a vizsgálandó területről, mert különben az ultrahangfej és az állat bőre közötti levegő akadályozza a képalkotást és így a pontos diagnózist. Azonban a szőrzet eltávolítása, tekintettel a vizsgálat fontosságára, nem okoz gondot.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezekre a jelekre figyeljen macskájánál, rákra utalhatnak

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás: Budai Állatorvos
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához