Ezeket látta már?

A nyári hőségben kutyáink is nagy veszélyben vannak

kutya nyár hőség kánikula utazás

Így utazzunk kutyával, hogy mindenkinek élvezetes legyen.

Indul a szezon, a szabadságolások, aki csak teheti a tengerpartok felé veszi az irányt. Sokan ugyanakkor nem szívesen hagyják otthon a házikedvencet, ezért összeszedtünk pár gyakorlati tanácsot, hogy hogyan lehet számukra kényelmessé tenni az utazást.

A tikkasztó hőségre fokozottan oda kell figyelni!

„Egy hosszabb út előtt érdemes úgy tervezni, hogy két-három óránként megállunk egy fél órára. A kutyának így van lehetősége kiszállni a kocsiból, átmozogni, a fűben hűsölni. Ha rosszul lesz, akkor az már nem fog teljesen elmúlni az út végéig” – mondja Szalontai Gréta kutyakiképző, a Dogmopolite munkatársa. Grétának egy 25 kilós belga juhász keverék kutyája van, ezért az ő utaztatása külön átgondolást igényel.

Repülőgépen lehet kutyát szállítani?

A légitársaságok szigorú szabályok mellett szállítanak háziállatot, például az utastérbe csak kistestű kutyák mehetnek, ők is csak box-ban, az ülés alatt. A nagytestűekre a rakodótér vár, ezért érdemes átgondolni velük a repülőutat. Sokan gondolkodnak nyugtatóban, de ezeket nem minden társaság engedélyezi, illetve a hatásukról konzultálni kell állatorvossal. A részletszabályoknak pedig mindenképpen utána kell nézni! Egy kisebb testű kutya esetében értelemszerűen minden egyszerűbb, de érdemes a kutya egyedi igényeivel számolni: mennyire félős, hosszú- vagy rövidszőrű-e, mekkora a mozgásigénye, bírja-e a monotonitást, a szűk helyet.

Milyen szállást válasszunk?

Gréta az út megtervezése előtt mindenekelőtt figyelembe veszi a szállás méretét, hogy kényelmesen elférjenek, a kutya tudjon közlekedni, fordulni, legyen fekhelye. Gyakran előfordul, hogy egy apartman vagy szálloda elvileg kutyabarát, de amikor megtudják a belga juhász méretét, akkor visszakoznak.

Arra is odafigyel, hogy milyenek a terepviszonyok, a közvetlen környezet és annak megközelíthetősége az állat számára. Korábban megesett vele az is, hogy az egyik szállás bejáratához egy függőhídon kellett átkelnie – vagyis a 25 kilós kutya ölbe kapva jutott el a bejáratig. Fontos szempont lehet, hogy vannak-e emeletek a szálláson, a lépcsőkön milyen magabiztossággal közlekednek az állatok, vagy tudnak-e külön aludni. Egy szeparációs szorongással küzdő kedvenc esetén érdemes egyszintes létesítményt választani. Egyébként Gréta inkább a hűvösebb, hegyvidéki helyeket preferálja, 13 éves kutyája nem bírja a meleget, és mivel rövidszőrű, pillanatok alatt felforrósodik.

Árnyékoljunk az autóban

A szállás kiválasztása után jöhet az autóút további megtervezése. Korábban már említettük, hogy érdemes többször megállni, hogy elkerüljük a rosszulléteket. Kiskutya ölben is elfér, egy nagyobb ebnél már box-szal vagy ülőhellyel kell számolni, utóbbi esetben gondolkodjunk el kutya biztonsági öv beszerzésén. Többnapos, hetes út előtt kényelmesebb lehet két autóval elmenni a célállomásra, ha van erre lehetőség.

Gréta a hosszabb autóutak előtt két-három óránkénti megállók mellett a hátsó ülésre árnyékolókat szerel fel: „Fekete kutyám van, hiába megy a klíma, ha éget a nap, simán hőgutát kap”. Felhívja rá a figyelmet, hogy több benzinkút kutyabarát, ezért be tudjuk vinni az állatot egy klimatizált helyre, ami szintén jól jöhet. Egy másik tipp, hogy érdemes valami könnyen cserélhető, tisztítható anyagot tenni az állat alá, abban az esetben, ha egészségügyi baleset történne a hosszú út során; így például valamilyen víztaszító anyagot, amely semmilyen nedvességet nem szív magába, és mosás és száradás után újra lehet használni.

A strandon csak óvatosan!

Gréta belga juhásza nem „vízpartos kutya”, a pancsolás nem a kedvence. A kutyák többsége azonban szereti a strandot, a vízi játékot, hűsölést, de ebben a környezetben is oda kell figyelni, hogy legyen árnyék. Jó megoldás lehet egy sátor, pavilon, vagy bármilyen mozgatható árnyékoló. Olaszországban vannak olyan kifejezetten kutyás strandok, ahol minifuttatók vannak, érdemes lehet ilyen helyeket felkeresni.

Ugyanakkor Magyarországon is probléma, hogy egyes strandok nem alkalmasak a kutyázáshoz, mert az ember a terepviszonyok miatt nem tud eljutni a vízhez, vagyis egy baleset esetén nem tudunk a kedvencük segítségére sietni. Arra mindenképp figyeljünk, hogy ezeket a helyeket kerüljük – nem mellesleg meg is büntethetnek, ha nem kutyás strandon tartózkodunk az ebbel. A part közvetlen környezete is megfontolandó, ugyanis vannak olyan szúrós növények, sziklás vidékek, esetleg rovarok, tengeri állatok, amelyek felsérthetik az állat lábát.

Víz nélkül soha ne induljunk el

Természetesen a nyaralás során nem csak a partra kívánkoznak az emberek, hanem kulturális programok is érdeklik őket, így a múzeumok, várkertek, vásárok is szóba jönnek. Szerencsére ma már nagyon sok látogatóhely kutyabarát, de előfordul, hogy belépőt kérnek el vagy szájkosár az elvárás. A sokat emlegetett árnyékra figyeljünk, és egy többórás városnézés során mindig hűtsük a kutyát: adjunk neki rendszeresen inni vagy öntsük le a hasát, mellkasát, belső combját, áll alatt vagy toroktájékon – a nem szőrös helyeket keressük. Fontos, ha a fejét öntjük le túl gyorsan, túl hideg vízzel, a kutya fejgörcsöt kaphat!

Mint Gréta fogalmaz, az állat nem tud szólni, és sajnos elég gyakori, hogy mire felfigyelünk, már egy kezdődő hőgutával van dolgunk. Ha ez bekövetkezik, akkor nagyon észnél kell lenni gyorsan cselekedjünk! Az első erre utaló jelek, hogy az állat lelassul, lihegni kezd, szaggatottan veszi a levegőt, lankad a figyelme, kilóg a nyelve. Bármi, ami magához képest szokatlan, már gyanús lehet. Érdemes tudni, hogy Olaszországban például be lehet menni a szökőkutakba, ami ilyen esetben jó megoldás lehet! Ha erre nincs lehetőség, akkor fokozatosan, bő vízzel locsoljuk le az említett helyeken (has, mellkas, comb stb.). „Ne egy fél literes palackkal induljunk neki” – mondja Gréta.

Legyen nálunk az orvos száma

Külföldi utazás előtt mindenképp menjünk el állatorvoshoz, hogy átnézze a kutyát. Ezt már csak azért is meg kell tennünk, mert nála tudjuk beszerezni a szükséges okmányokat, oltásokat. Esetleg tájékoztatni tud arról, hogy mire figyeljünk a célországban, érdemes-e beszereznünk valamilyen gyógyszert vész esetére, vannak-e olyan kórokozók, kártevők (szúnyog, kullancs stb.), vagy vírusok, amelyekkel itthon nem, vagy kevésbé érintkezhet a kutya. Amennyiben ezek ellen van védőoltás, a biztonság kedvéért adassuk be az állatnak.

Az orvos telefonszámát mindenképp mentsünk el, hisz probléma esetén jó ha kéznél van valaki, még ha a helyszínen nem is tud ott lenni. Amennyiben már elutaztunk, nézzünk utána, hogy hol van klinika, esetleg az intézmény központi telefonszámát is mentsük le előre, abból baj nem lehet. Hangsúlyozzuk, a legfontosabb, hogy legyen nálunk jó sok víz, mert az állat kiszáradása, vagy egy esetleges hőguta léphet fel a legkönnyebben!

A kutyának is kell útlevél?

Jó ha tudjuk, hogy a kutyák, macskák és görények csak érvényes állatútlevéllel utazhatnak. Az állatútlevél sorszámozott, szigorú számadású okirat, amelyet kizárólag az az állatorvos igényelhet és állíthat ki, aki rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. Az EU-s kisállat útlevél csak érvényes veszettség elleni oltás meglétével érvényes, és csak így használható utazáshoz! Azt sem árt tudni, hogy az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kutyája folyton rázza a fejét? Lehet, hogy toklászt szedett össze!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás: Dogmopolite
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához