Ezeket látta már?

Kutyától elkaphatjuk a rühességet?

rühesség kutya élősködő parazita Sarcoptes atka

Kellemetlen tüneteket okoz a kutyáknál, de vajon az emberek is elkapják?

A rühesség fertőző bőrbetegség, amelyet a szőrtüszőkben található atkák okoznak, és állatokról emberre is átterjed. A rühességet a Sarcoptes családba tartozó atkafajok okozzák. Háziállatok, vadon élő emlősállatok és az emberek is megfertőződhetnek. Minden gazdaállatnak és az embernek is megvan a maga Sarcoptes faja. Általában 0,2-0,4 milliméteresek, szabad szemmel nem láthatók.

Ez a parazita atka könnyen átvihető állatról emberre is. A kutyáknál allergiás reakciót váltanak ki ezek az atkák, így már néhány példány elég ahhoz, hogy súlyos tüneteket okozzon.

A kifejlett atkák a bőrfelszínen párosodnak, majd a nőstények a mélyebb bőrrétegekbe fúródnak, hogy lerakják petéiket. Amint ezek a tojások kikelnek, a lárvák a bőrfelszín felé mozognak, ahol táplálkozni kezdenek a bőrön. A lárvák ezután nimfákká érnek, amelyek végül kifejlett egyedekké válnak. Az életciklus 3 héten belül befejeződik.

A rühesség általában az éhezéstől és elhanyagoltságtól szenvedő, valamint a legyengült immunrendszerű kutyákat érinti. Ritkábban fordul elő egészséges, jó körülmények között élő állatoknál.

A rühesség tünetei kutyáknál

  • Erős viszketés;
  • szőrhullás;
  • bőr kisebesedése (a vakaródzás miatt).

A viszketés és a kellemetlen bőrproblémák miatt csökkent étvágy, fogyás és letargia léphet fel. Megnagyobbodott nyirokcsomók láthatók általános fertőzés esetén.

Hirtelen fellépő, erős vakaródzás esetén, különösen fiatalabb kutyáknál, a tünetek súlyosbodásának elkerülése érdekében a rühességet mindig ki kell vizsgálni és kezelni kell.

Hogyan diagnosztizálják az állatorvosok a rühességet a kutyáknál?

A rühességre utaló jelek a viszketés, szőrhullás vagy bőrhámlás, különösen kölyökkutyáknál és idős, beteg kutyáknál.

Leggyakrabban bőrkaparék vizsgálattal diagnosztizálják. A kaparékot steril szikepenge segítségével veszik a bőr felületéről vagy esetenként mélyebbről, minimális fájdalmat okozva az állatnak. A mintát mikroszkóp alatt vizsgálják, bármilyen atka jelenléte pozitív eredménynek számít.

Egyes atkák bélsár vizsgálattal is kimutathatók, mivel a kutya a bőr nyalogatása, rágása közben nyeli le őket.

A Sarcoptes rühesség kimutatására léteznek vérvizsgálati módszerek is, melyek az atkák ellen termelt immunanyagokat mutatják ki.

Rühesség kezelése kutyáknál

A rühesség kezelése során el kell különíteni a kutyát más háziállatoktól és az emberektől is, hogy elkerüljük a fertőzés terjedését, valamint az újrafertőzést. Az elkülönítést addig kell fenntartani, amíg az állatorvos meg nem állapítja, hogy kedvencünk rühmentes.

A környezet fertőtlenítése rendkívül fontos. A rühesség diagnózisa vagy annak gyanúja esetén a kutya nyakörvét, hámját, fekhelyét, játékait és tálkáit fertőtlenítőszerrel kell kimosni vagy lecserélni. A fertőzött tárgyakat a további fertőzés elkerülése érdekében lezárt szemeteszsákban, állatoktól és emberektől el kell távolítani.

A rühes kutyák esetében kezelni kell a szisztémás betegségeket, a legyengült immunrendszer következtében kialakult problémákat és a másodlagos bőrfertőzéseket.

A rühesség minden esetben állatorvosi kezelést igényel!

A rühesség gyógyulása és megelőzése kutyáknál

A rühből való felépülés a fertőzés súlyosságától függ. Súlyosabb esetekben hetekig vagy hónapokig is eltarthat, amíg a viszketés teljesen megszűnik és a bőr elkezd gyógyulni.

A rühességet emberek is elkaphatják?

A kutyáról a rüh emberre is átterjedhet. Ez a fajta rühösség azonban nem azonos az emberi rühösséggel, mivel a különböző rühatka-fajok erősen gazdaspecifikusak, ezért az emberi rühösség csak embertől kapható el. A kutyáról átterjedt rühességre jellemző viszkető dudorok 24 órán belül megjelenhetnek, és a fertőzést követően akár 3 hétig is fennállhatnak. Az atkák nem életképesek az emberi bőrön így végül elpusztulnak, ám a gyermekek és az idős, legyengült immunrendszerű emberek veszélyeztetettek lehetnek. Ebben az esetben tájékoztassuk a gyerekorvost, háziorvost.

Mennyi ideig fertőző a kutya rühessége?

A megfelelő kezelés megkezdését és a környezet teljes fertőtlenítését követő 36 óráig fertőzőképes.

Így kezelik a rühességet embereknél

A rühesség kezelése általában speciális kenőcsök vagy krémek használatával történik, melyek elpusztítják a rüh atkákat (például benzil-benzoát, szalicilát, permetrin). Ezeket a készítményeket általában néhány napig kell alkalmazni a bőrön (javasolt tisztálkodás után, száraz bőrre). A kezelés hatására az atkák általában néhány napon belül elpusztulnak, de a viszketés még hetekig fennmaradhat. A használt krémek és kenőcsök gyakran olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek irritációt okozhatnak sérült bőrfelületen. Mindig ajánlott elolvasni a betegtájékoztatót, függetlenül a készítménytől.

A bőr kezelése mellett a hordott ruhákat és az ágyneműt magas hőfokon, külön kell mosni, majd vasalni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért ne hagyja soha, hogy kutyája arcon nyalja!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás: petmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához