Ezeket látta már?

Életet menthet a magasabb testhőmérséklet fertőzések esetén

hőmérséklet, testhő, lát, vírus

A testhőmérséklet sok mindenre hatással van, többek között arra is, hogy ki, mennyire fogékony a betegségekre, és arra is, hogy mennyire képes legyőzni azokat.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy milyen hatása van a szervezetre a láznak:

"Miért (is) véd a vírusok ellen a magasabb testhőmérséklet?

Egy japán tanulmányból kiderült, hogy a bél baktérium-állományának (mikrobióta) magas testhőmérséklettől függő aktiválása növeli az epesavak szintjét a vérkeringésben és a bélben. Ez pedig segít elnyomni az influenza és a SARS-CoV2 koronavírus fertőzéseket követő vírusrszaporodást és gyulladásos reakciókat.

A klinikai bizonyítékok arra utalnak, hogy az idősek a vírusfertőzések nagyobb kockázatának vannak kitéve. Figyelemre méltó, hogy az idős emberek átlagos testhőmérséklete is alacsonyabb.

Az emelkedett testhőmérséklet vírusfertőzések elleni küzdelemre gyakorolt hatásai azonban nagyrészt feltáratlanok.

Japán kutatók most (legalább is egy helyen) áthidalták a szakadékot azáltal, hogy összekapcsolták a magasabb testhőmérsékletet a bélbaktériumok vagy a mikrobióta fokozott fertőzésellenes képességével. Tanulmányukat a Nature Communications közölte.

Kísérleteik elvégzéséhez olyan egereket használtak, amelyeket egy héttel az influenzavírus-fertőzés előtt 4 °C-os, 22 °C-os vagy 36 °C-os hőmérsékletnek tettek ki.

A vírusfertőzés előidézése után a hidegnek kitett egerek többnyire súlyos hipotermia (testhőmérséklet-csökkenés) következtében pusztultak el, míg a hőnek kitett egerek még növekvő vírusadagok mellett is nagyon ellenállóak voltak a fertőzéssel szemben.

A nagy hőnek kitett egerek alap-testhőmérséklete 38°C fölé emelkedik, így több epesavat tudnak termelni.

A szerzők azt feltételezték, hogy a dezoxikolsav (DCA) nevű epesavszármazék plazmamembránhoz kötött receptorához, a "Takeda G-protein-kapcsolt receptor 5"-höz (TGR5) kötődése növelte a gazdaszervezet ellenállását az influenzavírus fertőzéssel szemben azáltal, hogy elnyomta a vírus szaporodását és az immunválasz okozta szövetkárosodást. A kísérletek során észrevették, hogy az influenzavírussal fertőzött egerek testhőmérséklete a fertőzés kezdete után közel négy nappal csökkent, és összebújtak, hogy melegen maradjanak.

Hasonló eredményeket észleltek, miután az influenzavírust SARS-CoV2 koronavírussal váltották fel, majd vizsgálati eredményeiket szíriai hörcsögmodell segítségével is igazolták.

Kimutatták, hogy a 38 °C feletti testhőmérséklet növelheti a gazdaszervezet influenzavírussal és SARS-CoV2 koronavírus fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét. Ezenkívül azt is megállapították, hogy a testhőmérséklet ilyen emelkedése kulcsfontosságú bélbaktériumfüggő reakciókat katalizált, amelyek másodlagos epesavak termelődéséhez vezettek. Ezek a savak módosíthatják az immunválaszokat, és megvédhetik a gazdaszervezetet a vírusfertőzésektől."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a mellrák első tünetei: így jelez leggyakrabban az emlőrák

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához