Ezeket látta már?

Ezek az influenza első tünetei gyerekeknél

láz, koronavírus, kawasaki-szindróma, covid, szövődmény, gyerek

Naponta 80-100 gyereket látnak el influenzaszerű tünetekkel a gyerekorvosok.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke kiemelte, hogy a vírusfertőzésekre rátelepszenek bakteriális fertőzések is, amelyek súlyosabb szövődményekkel például gégegyulladással, középfülgyulladással, mandulagyulladással is járhatnak - írja az Infostart.

Influenza, koronavírus, RSV-fertőzés, adenovírus

Havasi Katalin kiemelte, hogy a koronavírus delta variánsa, majd az omikron után január végén a covid mellé megérkezett az influenza, a légúti óriássejtes vírus (RSV) és az adenovírus. Azok a gyerekek, akik korábban átestek valamelyik fertőzésen, a legyengült immunrendszerük miatt könnyen elkaphatják a többit is.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint nyugodt szívvel beszélhetünk influenzajárványról, hiszen nap 80-100 kisgyereket látnak el a praxisokban, miközben egy járványmentes időszakban ez a szám 20-30 között mozog. Havasi Katalin kiemelte, hogy a felső légúti vírusfertőzések bakteriális felülfertőzése miatt súlyosabb szövődmények például gége-, mandula,-, középfül,- vagy akár tüdőgyulladás is kialakulhat a gyerekeknél.

Az influenza tünetei gyerekeknél

Az elnök hozzátette, hogy az influenza a gyerekeknél az alábbi tünetekkel jelentkezik :

  • hirtelen fellépő magas, akár 39-40 fokos láz
  • száraz köhögés

A száraz köhögés után következik a hurutos szakasz, amikor már hallhatóan felszakadozik a köhögés, ami már a gyógyulás felé vezető utat jelzi.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ influenzajelentése is hasonló tünetekről számolt be. Több iskolában, óvodában, ahol tömegesen fordultak elő megbetegedések, a gyerekeknél az alábbi tünetek jelentkeztek:

Gégegyulladás is kialakulhat a gyerekeknél

Ha a magas láz néhány nap után sem múlik, a gyerek közérzete nem javul, nehezen veszi a levegőt, akkor bakteriális felülfertőzés is állhat a háttérben. Havasi Katalin hozzátette, hogy a gyereknél gyakori a krupp, ami a gége gyulladását takarja a hangszalagok magasságában, amelynek következtében a gyerek nehezebb veszi a levegőt. Amint csökken a duzzanat, azonban gyorsan és szépen gyógyul.

Influenza: ezekkel a tünetekkel forduljon orvoshoz - olvasson tovább!

A kicsiknél bakteriális felülfertőződés miatt a gégefedő is begyulladhat, ami magas lázzal, rossz közérzettel, nyelési és légzési nehézségekkel járhat, ezért sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Forrás: infostart.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához