Ezeket látta már?

Léböjtkúra? Csak okosan...

2011.04.27. Módosítva: 2016.04.16.

Ízes léböjt, bogyós gyümölcsökkel! A léböjt kúrának nem kell feltétlen íztelennek lennie. Kovács Judit dietetikus megmutatja, hogyan lehet gyümölcsökből és fűszerekből ízletes léböjt-leveket készíteni.

Az ünnepek után különösen fontos, hogy kicsi felfrissítsük, kitisztítsuk a szervezetünket. Ezért is lehet ilyenkor szükségünk a léböjt kúrára. Sütő Enikő is jól tudja ezt. Hozzátette még, hogy most duplán sikeres lehet a böjtünk, hiszen a Hold fogyó állapotában van.

Léböjtkúra? Csak okosan...

A léböjt azt jelenti, hogy meg akarjuk kímélni a szervezetünket attól, hogy emésztési gondokkal küzdjön. Azzal, hogy préselt gyümölcsleveket fogyasztunk a megfelelő vitaminmennyiséget is biztosítani tudjuk a szervezetünk számára.

Verebes Linda színművésznő is böjtölt már. Egy speciális tíz napos kúrát folytatott egy erre kifejlesztetett itallal, ami a szervezetnek szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazta. A művésznő végigcsinálta a kúrát, de nem mindenki ilyen erős. Sütő Enikő szerint egy ilyen léböjt kúrára mentálisan is fel kell készülni.

Mire is jó a léböjt valójában?

Kovács Judit dietetikus szakértő szerint a léböjt egyik legfontosabb előnye, hogy tehermentesíti a szervezetet. A szervezetünknek ilyenkor nem kell darabolnia (akármennyire is megrágjuk a táplálékot az még darabos marad), zsírt és fehérjét emésztenie. A levek könnyen áthaladnak a szervezeten, és viszik magukkal a salakanyagokat is. Előnye még továbbá, hogy a szervezet dolga megkönnyül és nem az emésztésre kell fordítania az energiáit, hanem a regenerálódásra.

Felvetődik a kérdés, hogy a szervezetünk nem esik pánikba attól, hogy a szokásos tápanyag mennyiséget nem kapja meg. A dietetikus szerint az első pár nap nem könnyű ilyen szempontból, de a léböjtöknek vannak különböző változatai.

Van, hogy csak hetente egy napot iktatunk be, amin böjtölünk. Jó tanács, hogy ezeken a napokon próbáljuk elkerülni a forgalmas bevásárló központokat, a mozikat mert az intenzív illatoknak köszönhetően megnehezítjük a saját életünket. Persze akár próbára is lehet tenni az akaraterőnket!

Akár két-három naponta is be lehet iktatni egy léböjt kúrát, azonban ajánlottabb és hatásosabb, ha egy-két hetes kúrákat tartunk. Mint mindenhol itt is a kezdetek a legnehezebbek. Az első napokban a legrosszabb, mert éhségrohamok törhetnek ránk. Viszont ha ezen túllépünk a közérzetünk is rendbe jön.

Tippek

Kovács Judit szerint a legjobb mégis az, ha egy-két hétig folyamatosan betartjuk a léböjtöt. Megesik hogy valaki még soha nem próbálta, nem törődött az egészséges táplálkozással. Ilyenkor nem ajánlott azonban rögtön fejest ugrani egy böjtölésbe. A cukorbetegeknek és a vesebetegeknek, azoknak akiknek felszívódási zavaraik vannak kifejezetten árthat egy léböjt kúra.

A legjobb, ha bogyós gyümölcsöket fogyasztunk, mert nagyon jó a vízhajtó hatásuk és magas az antioxidáns tartalmuk. Nagyon fontos viszont, hogy ezeket a piros gyümölcsöket sem szabad alap állapotában fogyasztani. Turmixot és préseléssel előállított leveket kell belőlük készíteni. Ez azért nagyon fontos, mert így nem kell rágnunk. Azzal, hogy nem rágunk kiiktatjuk az emésztés folyamatot. Lényegében csak innunk kell és a szervezet már csak a tápanyagokat vonja ki a bevitt folyadékból.

Nem kell azonban teljesen íztelen, savanyú, kellemetlen ízű leveket fogyasztanunk. Lehet akár ízesíteni is a gyümölcsleveket. A gyömbér a kellemes íze mellett például kedélyfokozó. A cayenne bors (ami valójában nem is bors, hanem csilipaprika őrlemény) megemeli a testhőmérsékletet, ami gyorsítja az anyagcserét.

A léböjt lehet a fogyókúrák kiindulási pontja. Elkezdjük csökkenteni a bevitt ételek mennyiségét, ezután áttérünk egy léböjt kúrára. Egy alapos kúra után, rendszerezzük az étkezésünket, majd fokozatosan a megfelelő, egészséges táplálkozás ritmusát vesszük föl.

Forrás: EgészségKalauz