Ezeket látta már?

Ezekre a jelekre figyeljen macskájánál, rákra utalhatnak

macska cica rák daganat diagnózis kisállatok egészsége

A macskák híresen jól tudják leplezni betegségeiket. Ismerje fel időben, mielőtt nagyobb baj lesz, a korai diagnózis életmentő lehet.

Míg a különböző rákos megbetegedéseknek eltérő figyelmeztető jelei vannak, bizonyos általános tünetek jelezhetik, hogy valami nincs rendben. Ezek más betegségekre is utalhatnak, de bármely betegség esetén minél korábban észlelik és kezelik, annál jobb a prognózis és annál alacsonyabb a kezelés költsége.

Változások a viselkedésben

Ha macskája a szokásosnál többször elbújik és nem használja kedvenc alvóhelyét, aggodalomra adhat okot. Szintén árulkodó jel lehet, ha nem olyan aktív mint korábban, nem érdekli a játék.

Vérzés vagy váladékok megjelenése

Ha véres vizeletet, székletet egyéb váladékot észlel, forduljon állatorvoshoz.

Puffadás

Ha macskája hasa felpuffad, elképzelhető, hogy rák miatti folyadékgyülem áll a háttérben.

Légzési nehézségek

Ha a macska alacsony aktivitás mellett is nehezen lélegzik, vagy szaporán veszi a levegőt (több mint 40 légzés/perc), tüdőrákban vagy szívbetegségben is szenvedhet.

Székletürítési vagy vizelési nehézség

Ha macskája nem használja az almot, komoly gondot jelez. Ez a húgyúti vagy a gyomor-bél traktusban lévő daganatok jele is lehet.

Sárgaság

A macska bőrén, a fülén belül, az ínyén vagy a szeme „fehérjén” megjelenő sárga árnyalat májproblémákat, akár rákot jelezhet.

Étvágytalanság

A rákos növedékek megnehezíthetik a macska táplálkozását, megzavarhatják a tápanyagok felszívódását, vagy olyan vegyületeket választanak ki, amelyek csökkentik az étvágyat.

Sántaság

A csontok vagy ízületek rákos megbetegedései sántaságot okozhatnak.

Csomók és dudorok

A dudorok lehetnek jóindulatú zsírdaganatok, vagy agresszívebb rákos megbetegedések, és ezeket állatorvosnak ellenőrizni kell. Ha simogatás közben csomókat tapasztal a macskán, mutassa meg állatorvosának.

Fénytelen szőr

Ha a macskája elhanyagolja magát és nem mosakszik, annak a jele, hogy nem érzi jól magát. Ízületi gyulladás vagy elhízás is megnehezíti a tisztálkodást, de gyengeség és rossz közérzet is állhat a háttérben.

Száj rendellenességei

A nyáladzást, különösen a véres váladékot, a szájban kialakult daganat is okozhatja. A szájüregi rákos megbetegedések általában rossz lehelettel járnak.

Nem gyógyuló sebek

A nem gyógyuló sebek problémát jeleznek, különösen akkor, ha fehér macskája van és a pofáján, fülén lát sebeket.

Hányás és/vagy hasmenés

Ezek előfordulnak többféle betegség esetén, beleértve a rákot is.

Fogyás

A rákos sejtek csökkenthetik a tápanyagok felszívódását és növelhetik a macska anyagcsere-igényét, ami a jó étvágy ellenére is súlycsökkenést okoz. Mérje le macskáját havonta, hiszen nehéz megítélni a súlyváltozást, ha minden nap látja kedvencét.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire kell figyelni idős macskánál? Ezt a 7 tanácsot fogadja meg!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás: Cornell University
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához