Ezeket látta már?

Mágnesség - és morális érzék?

2010.04.06. Módosítva: 2015.11.04.

A legújabb kutatások szerint az agyra mért mágneses impulzusok segítségével befolyásolható az emberek morális ítélőképessége.

A kutatók azonosították az erkölcsi érzékért felelős agyi régiót és mágneses impulzusok segítségével blokkolták a sejtaktivitást, így befolyásolták a kísérletben részt vevők jóról és rosszról alkotott képét.

A Massachusetts Technológiai Intézet munkatársa, Dr. Liane Young így nyilatkozott a kutatásról: "Azt hihetnénk, hogy a moralitás valamilyen magasabb szintű viselkedésforma, és ez részben igaz is, de mégis, a mostani kutatás tanúsága szerint elég egy kis mágneses impulzus, és máris könnyedén befolyásolható az egyének morális ítélőképessége."

Az agy moralitásért felelős idegsejt csoportját jobboldali temoporoparietális régiónak (RTPJ) nevezzük.

A kutatók összesen húsz önkéntes esetében vizsgálták a mágneses impulzusok hatásait a morális ítélőképességre. Az eredmények szerint egy 500 milliszekundumos impulzus elegendő, hogy megváltoztassa a jóról és rosszról alkotott elképzeléseinket.

A transzkraniális mágneses stimuláció időlegesen megakadályozza az agysejtek normális működését, és ezzel befolyásolja a morális ítélőképességet. A kutatók később funkciós mágneses rezonancia vizsgálattal is igazolták a a transzkraniális stimuláció hatásait.

"A mostani kísérletek alapján egyértelmű, hogy az RTPJ elengedhetetlenül szükséges a morális ítéletek meghozatalában. Ez különösen érdekes annak tudatában, hogy ez a régió még a kamaszkorban, sőt a 20-as évek elején is fejlődik."

Forrás: Medipress