Ezeket látta már?

Mindenen felhúzza magát? Gyakran ez áll az ingerlékenység mögött

stressz, kortizol, hormonon, idegesség, ingerlékenység

Kortizolhiányhoz, vagy akár az egész hormonrendszer felborulásához vezethet , ha nem figyel rá.

Ennyi minden írható a stressz számlájára

"Szívbetegség, reflux, fekély, szorongás, cukorbetegség vagy akár pánikzavar is kialakulhat a tartós stressz miatt. Emellett tenziós fejfájás, alvászavar és depresszió is megjelenhet" – mondta el Prof. Dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.

A stressz hatására az adrenalin mellett a kortizol hormon szintje is megemelkedik, aktiválja a szervezet megküzdéshez szükséges erőforrásait, az immunrendszer ugyanakkor gyengülni kezd. Ez alapvető az életben maradáshoz, ha azonban tartóssá válik, akkor a mellékvese idővel nem lesz képes elegendő kortizolt termelni, és ennek komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. Dr. Lakatos Péter szerint nem lehet pontosan meghatározni, hogy mely korosztályra, illetve hogy a nőkre vagy a férfiakra jellemzőbb-e inkább ez az állapot.

Nem csak a túl sok munka vagy a hajszolt életvitel okozhat stresszt

"Hasonló megterhelést jelentenek a betegségek, például a szervezetben jelenlévő gyulladások is" – mondja Prof. Dr. Lakatos Péter, aki szerint érdemes kitérni a „jó” stresszre, azaz az eustresszre is: a házasságkötés, egy utazás vagy a diploma átvétele örömteli esemény, ám hasonló élettani hatást vált ki a szervezetben, mint a „rossz” stressz.

A stressz reakció részeként aktiválódik a hipothalamusz-hipofízis-mellékvese tengely, amely fokozott kortizol termeléssel jár. Ilyenkor a szervezet felkészül arra, hogy megküzd, vagy inkább elmenekül. Gyorsul a szívverés, emelkedik a vérnyomás és nő a vércukorszint. Ezért érezzük azt stresszhelyzetben, hogy szinte a torkunkban dobog a szívünk, vagy összeszorul a gyomrunk. Azok a folyamatok aktiválódnak, amelyek szükségesek a küzdéshez vagy a gyors meneküléshez, az immunrendszer azonban nem tartozik ezek közé, így az ilyenkor gyengülni kezd

A folyamatos idegeskedés és a hajszolt életmód hatására tartósan fokozott termelésre késztetjük a mellékvesét, amely egy idő után nem tud elegendő mennyiségű kortizolt előállítani. Ilyenkor már megjelenhetnek a fáradtság és az ingerlékenység jelei.

A kortizolhiány hatással lehet az egész hormonrendszerre

"Progeszteronhiányhoz, pajzsmirigy alul működéshez is vezethet. Előfordulhat, hogy nehezebben megy ilyenkor a teherbe esés. Amennyiben nincs szervi oka, nincs szükség a kortizol hormon gyógyszeres pótlására, sokkal inkább az életmódváltás az, ami megoldást jelenthet" – mondja Prof. Dr. Lakatos Péter, aki szerint első lépésként:

  • csökkenteni kell a stresszt,
  • amely jelenthet mozgást,
  • relaxációt,
  • több pihenést,
  • egészségesebb étkezést
  • vagy gyulladásos betegség esetén a probléma megszüntetését.

Fontos mindezek mellett, hogy megszabaduljunk a túlsúlytól, leszokjunk a dohányzásról, és mérsékeljük az alkoholfogyasztást.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a betegségek stressz miatt alakulhatnak ki

Forrás: Semmelweis Egyetem