Modern csodák...

#életmód
2010.02.25. Módosítva: 2015.11.04.

Fejfájáscsillapító, telefon, fogtömés vagy autó – ezek mind-mind olyan csodák, amelyekről évszázadokkal ezelőtt még álmodni sem mertünk volna.

Az emberiség sok mindent magától értetődően elvár az élettől. Igaz, aggodalmaskodunk a globális felmelegedés vagy az összeomló nemzetközi piacok miatt, de ilyenkor ritkán gondolunk bele, hogy ma már nem kell nyílt tűz fölött főzni a vadhúst, vagy minden évben szülni.

A Health24 összeállított egy rövid listát arról, hogy mik azok, amikért hálát adhatunk a tudománynak:

Vajon mit tennénk szappanok és megfelelő tisztítószerek nélkül? Valószínűleg nem sokkal többet annál, hogy a koszt ide-oda tologatjuk otthon, a ruháinkon és a testünkön egyaránt. A zsíroldó szerek nélkül a szappanok sem voltak igazán hatékonyak, annak idején – az emberek folyókban mosták a ruháikat és a kosztól igyekeztek fizikai úton megszabadulni, például a ruhák kövekhez csapkodásával.

Gyógyszerek

Fájdalomcsillapítók, altatók, vitaminok, antibiotikumok, oltások és fertőtlenítők. A fertőzések, az elviselhetetlen fájdalom, az ébren, fájdalmasan végrehajtott műtétek és a végzetes gyermekkori betegségek mindennapos velejárói voltak az életnek, mielőtt a gyógyászat megtette volna az első lépéseket a ma már adottnak vett csodaszerek felé. Nem voltak akkor még fejfájáscsillapítók és még egy orvosi beavatkozás után is nagy volt a kockázata annak, hogy a beteg meghal valamilyen fertőzés következtében. Az emberek olyan betegségekben haltak meg, amelyek ma mind jól kezelhetők és gyógyíthatók, pl. vakbélgyulladásban, vesekő kialakulása miatt vagy apró fertőzések következtében.

Egészségügyi szakemberek

Ha elképzeljük, hogy betegek vagyunk, vagy nagyon fáj a fogunk, és nincs kihez fordulnunk, mert nincs fogorvos, nincs rendelő vagy kórház, akkor már tudjuk, milyen volt az élet az emberiség történetének legnagyobb része során. Ma, a legtöbb országban minimum egy kórházat fel lehet keresni egészségügyi problémáink miatt. Az igaz, hogy gyakran hosszú sorokat kell kivárni, míg szakember elé kerülünk, de egy biztos: mindenképpen szakszerű diagnózisban részesülünk, ha már annyit vártunk.

Fogamzásgátló

A nőknek generációkon át volt az az osztályrésze, hogy minden évben szültek egy gyereket. Vagy ezt választották, vagy a cölibátust. A modern nők nagyrésze valószínleg inkább az utóbbit választaná ahelyett, hogy szül 16 gyereket. Ma azonban a családtervezés már egyszerű és nem kell gyereket vállalni, ha az nem cél, hiszen vannak fogamzásgátlók a családtervezésben pedig segítenek az erre szakosodott klinikák.

Tiszta víz

A kolera, nem is olyan rég még egyáltalán nem volt olyan egzotikus betegség, mit amilyen ma. Szerencsére, ma már a csapból ihatunk, hiszen az ivóvizünk tiszta, köszönhetően a modern víztisztító eljárásoknak, így nem kell tartanunk attól, hogy valamilyen vízben élő baktérium miatt terjedő fertőzésben megbetegszünk. Ráadásul az utcáink sem úsznak az emberi ürülékben, mert vízöblítéses WC-ket és csatornahálózatot használhatunk.

Közlekedés

A csúcsforgalom lehet, hogy frusztráló élmény nap, mint nap, de a közlekedés az, ami az életbenmaradásunkat biztosítja. Ha nem rendelkeznénk modern járművekkel és tömegközlekedéssel, akkor bizony nem tehetnénk meg, hogy kilométerekre lakjunk a munkahelyünktől és bajosan utazhatnánk el nyaralni is valahová.

Fűtés és légkondicionálás

Az égő tűz a kandallóban nagyon romantikus látvány, de fűteni nem igazán hatékony, no meg füstöl és büdös is. Alig 30 éve még a légkondicionálás is ritkaságszámba ment, a munkahelyeken nyaranta pokoli hőséget kellett elviselnie az ott dolgozóknak. Természetesen a tél is kényelmetlenebb időszak volt a hideg miatt. Az elektromos áram megjelenése előtt nem volt túl sok hatékony megoldás az otthonok fűtésére és hűtésére.

Elektromos háztartási gépek

Gondoljunk csak bele, milyen volna, ha minden ruhánkat kézzel kellene mosnunk, söprögethetnénk a szőnyegeinket, nem lenne hűtött élelmünk otthon és nem tudnánk bármikor feltenni egy kávét főni, sőt, nem tudnánk a tegnapról megmaradt ételt sem felmelegíteni. Az életünk a házimunka végtelen poklában zajlana, és még így sem érnénk soha a munka végére.

Tampon

A tamponok könnyen használhatók, nem vehetők észre egykönnyen, és sokkal jobbak minden szempontból, mint amit a nőknek 150 éve használniuk kellett. Akkoriban ugyanis jó nedvszívóképességú ruhát használtak a nők, amit használat után kimostak.

Telefon, számítógép és e-mail

A kommunikáció öröme nem fogható semmihez. Ma már nyugodtan felhívhatjuk a rokonokat, hogy késni fogunk egy kicsit. A külföldön élő testvérrel sem nehéz tartanunk a kapcsolatot, és nagyon könnyen foglalhatunk szállást egy idegen ország fővárosának hoteljében is elektronikusan. A nagymamáink idejében ez egészen másképp ment: a levelek akár hónapokig is utaztak a kontinesek között, az SMS és a chatelés még vágyálomként sem merültek fel az emberek gondolatai között. Ami pedig a legfontosabb: egészségügyi weboldalak sem léteztek még, ha megfelelő információkra vágyott volna valaki akkoriban.

Forrás: Medipress