Ezeket látta már?

Ez történik a testünkkel, ha közvetlenül evés után 5 percet sétálunk

sport, evés, ,mozgás

Jó ötlet mozogni rögtön, evés után, vagy sem?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy mi történik a szervezetünkben, ha evés után sétálunk egy kicsit:

"A Sports Medicine-ben megjelent új meta-analízis azt mutatja, hogy közvetlenül étkezés után már 2-5 perc könnyű séta is csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A tanulmány megállapította továbbá, hogy az egyszerű állás is segíthet, bár nem annyira. Ennek oka az, hogy a könnyű séta vagy állás segít csökkenteni az étkezés utáni vércukorszint-emelkedéseket.

Az American Diabetes Association azt javasolja, hogy mindenki hetente 150 perc közepes intenzitású testmozgást végezzen az optimális szív- és érrendszeri egészség érdekében. Mindazonáltal a kutatások kimutatták, hogy a kevesebb mozgás is – bár nem ideális – szintén járhat bizonyos egészségügyi előnyökkel.

A 2-es típusú cukorbetegség kockázatát fokozhatják a gyakori vagy extrém vércukorszint-ingadozások, amikor a vércukor avagy glükóz mennyisége a vérben az egészséges szint alá vagy fölé emelkedik.

Egy 2009-ben közzétett tanulmány megállapította, hogy az étkezés utáni 20 perces séta csökkentheti az étkezés utáni csúcs vércukorszintet.

A Sports Medicine-ben megjelent új metaanalízis szerint már az étkezés utáni 2-5 perces könnyű séta is segíthet visszafogni az étkezés utáni glükózszintet.

A kutatók hét tanulmány eredményeit elemezték, amelyek az ülés, az állás és a könnyű séta anyagcsere hatásait vizsgálták, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a könnyű séta és állás előnyösebb-e, mint az egyszerű ülés. Megmérték a vércukorszintre, az inzulinra és a szisztolés vérnyomásra gyakorolt ​​hatásukat.

Az elemzés azt találta, hogy még az állás is jobban csökkenti a vércukorszintet, mint az étkezés utáni ülés, bár nem olyan előnyös, mint a könnyű séta.

Míg mind a könnyű séta, mind az állás mérsékelte az étkezés utáni glükózszintet, csak a könnyű séta csökkentette mérhetően az inzulinszintet. Egyiknek sem volt hatása a szisztolés vérnyomásra."

Az édesítőszerek tényleg rákot okoznak? Vakcinainfó - az orvos válaszol

Hivatkozás: Buffey, A.J., Herring, M.P., Langley, C.K. et al. The Acute Effects of Interrupting Prolonged Sitting Time in Adults with Standing and Light-Intensity Walking on Biomarkers of Cardiometabolic Health in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. Sports Med 52, 1765–1787 (2022). https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-022-01649-4

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport