Ezeket látta már?

Napi hány lépést érdemes megtenni az egészségért?

lépésszám tempó  séta hatása

Nem csak a lépésszám, a tempó is számít!

Már sok korábbi tanulmány kimutatta a gyaloglás kedvező hatását a bármely eredetű halálozás, a szív- és érrendszeri halálozás és megbetegedések és más egyéb egészségügyi mutatókra.

Egy új meta-analízis szerint már napi 2600-2800 lépés is jelentősen csökkenti a bármely eredetű halálozás, illetve a halálos és a nem halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de ezek legnagyobb mértékben napi 8800 lépés (bármely eredetű halálozás), illetve 7200 lépés (szív- és érrendszeri betegségek, halálos és nem halálos) esetén csökkennek - írta meg közösségi oldalán Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő.

Az egészségjavulás minimális és optimális napi lépésszáma továbbra sem világos

A több lépésszám még jobb eredményt ad, de sokkal kisebb mértékben. A kockázatcsökkenések oroszlánrésze a fenti lépésszámoknál már bekövetkezik, mind férfiaknál, mind nőknél. A gyorsabb tempójú gyaloglás kockázatcsökkentő hatása erősebb, mint a lassabb gyaloglásé.

Hány kilométert kell sétálni egy nap, ha a 10 ezer lépés a cél?

Körülbelül 8 kilométer, aminek a megtételéhez egy órára és 40 percre van szükség. Ha a napi tízezer lépés a célja, több mint valószínű, hogy a szokásos napi lépésszámot tudatosan növelni kell, ki kell egészíteni egy napi 20-30 perces sétával.

Egy felnőtt napi átlagos lépésszámát számtalan dolog befolyásolja az általános fizikai állapotán túl, még a munkaköre, a lakóhelye is. Az átlagos napi lépésszám körülbelül 3-6 ezer között mozog. Ehhez képest a tízezres álomcél kicsit soknak tűnhet. Valójában nem mindenkinek válik be a napi tízezer lépés, és a szakértők szerint sem feltétlenül ez az a bűvös szám, amire mindenképpen törekedni kellene. Ha heti legalább 3-4, 20-60 perces sétát sikerül beiktatni, már az is sokat számíthat a szív- és érrendszer szempontjából.

Honnan ered a tízezer lépéses ajánlás?

A koncepció Japánból ered, ahol 1964-ben dobtak piacra egy lépésszámlálót, amelynek termékneve egyet jelentett azzal, hogy „tízezer lépés mérő”. A készülékkel egy olyan eszközt kívántak az emberek kezébe adni, amely pontosan számolja ezt. A megoldás népszerűvé vált, hiszen egyszerű lehetőséget teremt arra, hogy egy előre felállított célt teljesítve úgy érzek az emeberek, hogy minden nap tesznek a saját egészségükért.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az időseknek mennyit kellene mozognia? Itt a válasz!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

séta

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához