Mindenki ezt nézi most!

EGÉSZSÉG KVÍZ

Napi kvíz: kisállatok egészsége

Napi kvíz, kisállatok egészsége, kutya, macska, elhízás

Igaz vagy hamis? Biztosan tudja, mire van szüksége kedvencének? Tesztelje le tudását.

Nyolc egyszerű állítás kutyákról és macskákról. Vajon jól tudja, hogy mire van szüksége a házi kedvencének? Meg tudja különböztetni, ha eleget, vagy épp túl sokat eteti a kutyát, macskát otthon? Gyakori probléma ugyanis, hogy a gazdi helytelenül mutatja ki szeretetét az állat iránt, és sokkal gyakrabban eteti, jutalmazza, mint azt kellene, nem is sejtve, hogy mekkora egészségügyi terhet ró ezzel a kiskedvence szervezetére. A kvíz alatt arról is olvashat, hogy milyen egészségügyi kockázatai, veszélyei vannak a kutyák, macskák elhízásának.

Igaz vagy hamis - Induljon a kvíz!

A túl sok táplálék és a túl kevés mozgás kombinációja elhízottá teheti a kutyát és a macskát. Ugyanakkor a háziállatok elhízásában számos egyéb tényező is szerepet játszhat.

Mi okozza a kutya és a macska elhízását?

  • A benti tartás fokozhatja az elhízás kockázatát, különösen a lakásban élő macskáknál.
  • Elsősorban macskáknál növelheti az elhízás rizikóját, ha engedjük, hogy az állat kedve szerint egyen.
  • A nagy és óriás testű kutyafajtáknál nagyobb lehet az elhízás kockázata. Hasonló veszélynek lehet kitéve néhány kis testű és széles fejű kutyafajta.
  • Az ivartalanítás csökkentheti az állat energia- és aktivitási szintjét, ami súlygyarapodáshoz vezethet.
  • Egyes betegségek, például az artrózis, csökkenthetik a mozgékonyságot és az aktivitást.

Beszélje meg állatorvosával, milyen egyéb tényezők járulhatnak hozzá az elhízáshoz, szükségessé téve a táplálékmennyiség csökkentését.

Honnan tudom, hogy kedvencem elhízott?

Egy állatot akkor tekintünk túlsúlyosnak, ha testsúlya 10–20 százalékkal meghaladja az ideális értéket. Elhízásról akkor beszélünk, amikor 20 százaléknál nagyobb arányú az eltérés. Kedvence testsúlyáról képet alkothat, ha megfigyeli a körvonalait.

A kutyák is kaphatnak stroke-ot: így ismerheti fel a tüneteit

Az ideális testsúly két jele a következő:

  1. Ha bordái és gerince könnyen kitapintható, de nem látható.
  2. Ha felülről és oldalról nézve jól kivehető a dereka.

Az elhízás veszélyei a kisállatok számára

Az elhízás megrövidítheti kedvence életét, és ronthatja életminőségét. Ördögi kör alakul ki, melynek lényege, hogy a súlygyarapodás csökkentheti az állat mozgáskedvét és -képességét, ami tovább fokozhatja az elhízást. A keveset mozgó kutyák és macskák hajlamosabbak lehetnek a rákra, valamint egy sor egyéb súlyos és veszélyes betegségre.

Forrás: egeszsegkalauz.hu