Ezeket látta már?

Nemzeti Rákellenes Nap

Tegnap, április 14-én tartották a központi rendezvényt, de igazából április 10-e a Nemzeti Rákellenes Nap dátuma, mert az 1902-ben alapított és az 1900-as évek elején működő Országos Rákregiszter alapítója, dr. Dollinger Gyula 1849. április 10-én született. Rá emlékezünk a Nemzeti Rákellenes Napon...

E kiemelt dátumon mindig foglalkozunk a magát a napot kijelölő és megvalósító Magyar Rákellenes Liga szervezésében a rákbetegség aktuális hazai helyzetével. Idén a központi téma a rákbetegség és az alkoholos italok fogyasztásának összefüggése. A Liga a Rák Világnap (február 4.) és a Nemzeti Rákellenes Nap (április 10.) közötti időre országos aktivitásokat szervezett a fenti témában. A 40 alapszervezetünk által szervezett ismeretterjesztések, vetélkedők és rajzpályázatok az alkoholfogyasztás és a rák témakörét fedték le, annak érdekében, hogy országszerte elgondolkodjunk az alkohol, mint rákkeltő tényező szerepéről.

Nemzeti Rákellenes Nap

A Nemzeti Rákellenes Nap központi rendezvényén, - idén április 14-én - ezekről az aktivitásokról a helyi alapszervezetek képviselői beszámoltak, illetve posztereket állítottak ki.

A Nemzeti Rákellenes Napon kerül sor szokás szerint a Liga által évente rendezett betegjogi konferenciára is, melynek témája "A tárgyesetbe tett beteg". E konferencia előadásai arra hívják fel a figyelmet, hogy az egészségügyi törvényben lefektetett betegjogok miként valósulnak vagy nem valósulnak meg a hazai egészségügyi ellátás gyakorlatában.

A kérdés azért aktuális, mert a bonyolult és műszerezett egészségügyi ellátásban könnyen lesz a beteg emberből a munka tárgya, és elvész a figyelmes, empatikus személyre szabott ellátás. Az amúgy is terhelő betegségtudat mellett mindez rontja a betegek közérzetét, és ennek következtében bizalmát, hitét valamint együttműködési készségét.

Ugyanekkor került sor a Liga által meghirdetett "Az év onkológusa" c. pályázat eredményének kihirdetésére is. Idén a betegek dr. Nagy Emesét, a Hatvani Kórház onkológusát jelölték legtöbben, őt tegnap a Dollinger Gyula emlékéremmel tüntették ki.

Az idei év többek között az önkéntesség éve is. A Liga önkéntesei is bemutatkozási lehetőséget kapnak a Nemzeti Rákellenes Napon. A fentiek azt bizonyítják, hogy a Magyar Rákellenes Liga az előző évek gyakorlatát folytatva, méltón igyekszik megemlékezni erről a jelentős dátumról.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához