Ezeket látta már?

Neuromarketing: a jövő piackutatása...

2010.04.07. Módosítva: 2015.11.04.

Minden fejben dől el, ezért a vállalatok már nagyon kíváncsiak, hogy termékeik vásárlói fejében vajon mi járhat – a technológia pedig a cégek kezébe adhatja a titkot.

A legújabb marketing kutatások már közelebb állnak a biológiához és az orvostudományhoz, mint a közgazdaságtanhoz. A neurológiai piackutatás új módszere ugyanis tényleg azt vizsgálja, mi jár a fejünkben – a megkérdezettek már nem kérdőíveket töltenek ki, hanem reklámokat néznek, miközben a fejükön olyan speciális műszert viselnek, amely képes feltérképezni a reklámok által keltett agyi aktivitás jellemzőit feltérképezni.

A kutatáshoz nincs is szükség semmilyen félelmetes eszközre, a piackutatás résztvevőit ugyanis a neurológusok által rutinszerűen használt EEG, azaz elektroenkefalográffal, az agy elektromos impulzusait rögzítő készülékkel vizsgálják. A kísérleti neuro-piackutatást végző cég, a Neurofocus Europe szekemberei szerint a vizsgálati módszer, akárcsak a gyógyításban, a piackutatásban is azzal a módszerrel világít majd rá bizonyos jellemzőkre, hogy a több emberen elvégzett vizsgálatok eredményeit összehasonlítják és az egyezéseket, valamint a különbözőségeket elemzik.

Minél több emberrel végzik el a teszteket, annál pontosabb képet kapnak majd a valóságról, azaz arról, melyik reklám mozgósított több embert, esetükben melyik agyterületeket befolyásolta, és ebből következtetni lehet arra, vajon sikeres marketingeszköznek tekinthető-e az adott hirdetés.A vizsgált reklámfogyasztók esetében az agyhullámok három fő területre osztva jelennek meg a kutatók előtt: a figyelem, az érzelem és az emlék területeire, majd ezekből speciális algoritmusok segítségével képesek megállapítani, hogy az adott reklám melyik jelenete gyakorolta az alanyra a legnagyobb hatást.

A neuro-marketing úttörő ágazat, jelenleg, az ilyen módszereket is alkalmazó cégek száma nem túl magas, de sokan ezt tartják a marketing-kutatások jövőjének. Vannak azonban olyanok, akik szerint ez sem lesz mindenható kutatási stratégia, hiszen azt kétség kívül lehetséges megállapítani, melyik reklám tetszett a fogyasztóknak, de ahhoz a neuro-marketing sem visz majd közelebb, hogy előre jelezhető legyen, milyen terméket fognak leemelni a polcokról a vásárlók.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához