Ezeket látta már?

Nyári fülgyulladás: mik a tünetei, és mi okozza?

fülgyulladás, fül, víz

Azt gondoljuk, hogy a fülgyulladás elsősorban a téli náthás időszak betegsége, pedig nagyon sokan fordulnak orvoshoz fülfájással a nyári hónapokban is.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi okozza.

Szezonális fülbetegségek

Míg a téli hónapokban elsősorban az elhúzódó nátha szövődményeként jelentkezik középfülgyulladás, addig nyáron főként a hallójárat-gyulladás tüneteivel fordulnak orvoshoz a betegek. Az elsődleges kiváltó ok, hogy strandolás, medence használat közben a fül érzékeny bőre felázik, ezáltal a kórokozók könnyen fertőzést okozhatnak a fülkagylótól a dobhártya felé vezető részen, vagyis a külső hallójárat területén.

A hallójárat-gyulladás tünetei

A külső hallójárat egy keskeny alagúthoz hasonlít, ahol a nedves és meleg környezet ideális feltételeket biztosít a kórokozók megtelepedéséhez. A hallójárat-gyulladás nagyon erős fájdalommal jár. Ennek az az oka, hogy a hallójárat bőre szorosan rátapad a fülben lévő csontra és a porcra, így, ha ezen a területen a gyulladás következtében a bőr megduzzad, nagyon erős fájdalmat tud okozni a betegeknél. Emellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek: fülfolyás, a duzzanat miatt füldugulás, halláscsökkenés is előfordulhat.

Fáj a fülem, kell-e aggódni miatta? Olvasson tovább!

Elhúzódhat a gyógyulás

Az erős fájdalom rendszerint hamar orvoshoz viszi a betegeket. A hallójárat-gyulladás helyi kezeléssel, antibiotikum, gyulladáscsökkentő hatású kenőcs segítségével történik. Ha a gyulladás nagymértékű, az orvos gyógyszerrel átitatott gézcsíkot helyez a fülbe. Ezt naponta cserélgetni kell, amíg a duzzanat le nem csökken annyira, hogy fülcseppet is lehet használni.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Fül-orr-gégeközpont