Ezeket látta már?

Lassabban öregszik, aki zöldebb környéken él! Így hat a sejtjeinkre az élőkörnyezet

öregedés ellen, zöld környezet, fiatalodás, aktivitás

Ha olyan környéen él, ahol sok a zöldfelület, esélyes, hogy a telomerjei hosszabbak, ami lassabb öregedést és hosszabb élettartamot jelent.

A természettel való kapcsolat előnyeiről szóló kutatások egyre gyakrabban támasztják alá azt az állítást, hogy az élőkörnyezetünk milyen hatással van egészségünkre. A Science of the Total Environment című folyóiratban megjelent egy tanulmány, mely szerint a több zöldfelülettel rendelkező emberek telomerjei hosszabbak lehetnek, ami lassabb öregedést és hosszabb élettartamot eredményezhet.

A zöld jobb?

A telomerek a DNS két végén található szakaszok, amelyek védelmezik a kromoszómákat a felbomlástól. Minél hosszabbak a telomerek, annál többször replikálódhatnak a sejtek, és ezáltal hosszabb ideig maradhatnak életben. A tanulmány szerint a zöldterületek segíthetik elő a fizikai aktivitást és a közösségi interakciókat, amik összefüggésbe hozhatók a jobb egészségügyi állapottal.

A kutatók több mint 7800 ember orvosi adatait és kérdőíves válaszait elemezték, és megállapították, hogy a zöldfelületek növekedése százalékos arányban csökkentette a sejtek öregedését. A tanulmány vezetője, Aaron Hipp szerint a zöld környezetek hűvösebbek nyáron, ellenállóbbak az árvizekkel szemben, és alacsonyabb a légszennyezettségük is.

A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy a tanulmány csak a fizikai vizsgálat időpontjában mért zöldterülettel foglalkozik, és az egyes emberek élete során más zöld környezetekkel való kölcsönhatások is szerepet játszhatnak. Ugyanakkor a kutatás további megerősítést nyújt azzal kapcsolatban, hogy a természet közelsége összefügg a jobb egészségügyi mutatókkal.

A Harvard Egyetem környezetvédelmi epidemiológusa, Peter James, szerint a tanulmány értékes, mert a telomereket vizsgálja más egészségügyi mutatók helyett, és az eredmények tovább erősítik azt a megállapítást, hogy a zöldterületek közelében élő emberek általában jobb egészségi állapotban vannak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezt kell tennünk az öregedés ellen! Meglepő, és köze van a bélflórához

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutatás

Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához