Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a hőterhelést ilyen, hidegfronthoz köthető tünetek váltják fel!

Orvosmeteorológia, meteorológia, frontok, fronthatás, időjárás-érzékenység, hidegfront, fejfájás, migrén

Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül.

A frissebb időben mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. Az időjárás-érzékenyek viszont különösen nehezen viselik ezeket a hirtelen változásokat! Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, vagy gyakran fáj a feje, Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Az arra érzékenyeknél hidegfront jellegű tünetek, izom- és hasi görcsök, fejfájás, vérnyomás-ingadozás jelentkezhetnek.

Sokfelé élénk, erős lesz a szél, ennek hatására pedig tovább fokozódik a görcsös eredetű fejfájás is. Türelmetlenné, ingerlékenyebbé is válhat, a gyerekek nehezen kezelhetőbbek, engedetlenek lehetnek. Eleinte keleten, napközben a Duna-Tisza közén és az Alpokalján fordulhat elő néhány helyen zápor, egy-egy zivatar, de emellett sok napsütés is ígérkezik. Gyakran erős lökések kísérhetik az északias szelet. Hajnalban 15-21, délután 25-31 C-fokot mérhetünk.

Északnyugaton jelentősebben mérséklődik a nagy meleg, délkeleten ugyanakkor továbbra is 30 C-fok körüli értékeket mérhetünk, az idősek, valamint a meleget nehezebben tűrők tehát továbbra is kíméljék magukat errefelé!

A felfrissülés jótékony hatásai közé tartozik, hogy mérséklődnek az alvászavarok, átmenetileg megszűnik a hőterhelés. Reggelente tanácsos jól átszellőztetni a lakást, lehűteni a belső tereket, ezzel is felkészülhetünk a forróbb napokra. A falak rendkívül átmelegedtek a hosszúra nyúlt hőhullám alatt, akár több alkalom is szükséges a helyiségek tartós felfrissítéséhez.

UV-sugárzás:

A napos időszakokban a déli órákban nagyon erős UV-sugárzás érheti bőrünket, elengedhetetlen a megfelelő védekezés. Legalább 30-es, az érzékenyebb bőrűek 40-es faktorszámú fényvédőket alkalmazzanak, a vízpartokon pedig még ennél is erősebb bőrvédelemre van szükség a vízfelület által visszavert többletsugárzás miatt.

Légszennyezettség:

A levegőminőség sokat javul a szélnek és a hőség mérséklődésének köszönhetően.

Közlekedésmeteorológia:

Reggel keleten, napközben az Alpokalján és a Duna-Tisza közén több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok is. Vizessé, csúszóssá válhatnak az utak, az intenzívebb gócokban hirtelen lecsökkenhet a látótávolság. Többfelé élénk, erős északi, északnyugati szél csökkentheti a menetstabilitást.

Pollenek: alacsonyabb terhelés

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja a közepes-magas, a pázsitfűféléké, az útifűé az alacsony-közepes, a hársé és a szelídgesztenyéé pedig alacsony tartományban alakul. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen eléri a nagyon magas szintet.

Forrás: egeszsegkalauz.hu