Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia - ilyen panaszokat okozhat a mai kettős front

orvosmeteorológia, meteorológia, front, kettős front, migrén, sürgősségi, SBO

Az előrejelzések szerint ma eléri hazánkat egy durva kettősfront: megint sok esőt, szelet és hideget kapunk a nyakunkba.

Szerdán ismét egy változékonyabb, csapadékosabb nap vár ránk, többfelé lehetnek záporok, néhol akár zivatar is kialakulhat. A hőmérséklet a tartósabban esős tájakon visszaesik, jóval az átlag alatt alakul, máshol 15 fok feletti maximumokra készülhetünk.

Kettősfronti hatást tapasztalhatnak az arra érzékenyek

Hideg- és melegfrontra jellemző tünetek is felléphetnek, mint például erős fejfájás, migrén, illetve általános rossz közérzet, szédülés és keringési panaszok. Romlik a teljesítőképesség, a szívbetegek pedig kifejezetten erős tünetekre készülhetnek.

Az erősen változékony időben kettősfronti tünetek léphetnek fel, ezért sok panasz léphet fel most is. Napközben sem javul az idő, sőt, a fülledtség még fokozódik is! A záporok mellett zivatarok is kialakulhatnak.

A tünetek területileg hasonlóan alakulnak, és napközben erősödhetnek!

Ez a migrén tünet agyvérzéshez is vezethet - olvasson tovább!

A frontérzékenység általános tünetei

Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamint alvászavarok is jelentkezhetnek. Célszerű kerülni a fizikailag és szellemileg megerőltető tevékenységeket, a szabad időt pedig pihenéssel tölteni. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdőknek is nehéz ez az időszak: ebben az esetben vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhat, nehézlégzés is jelentkezhet. A kiegyensúlyozott napirend oldhatja a zavarokat.

A csapadékos időszakokban felerősödhetnek az ízületi fájdalmak. Helyenként fülledtség is rontja a komfortérzetet, a légzési nehézségekkel küzdőknek nem tanácsos hosszabb időt a szabadban tölteni.

Szabadtéri tevékenységek: A körülmények nem kedveznek a kinti programoknak, akár több alkalommal is eleredhet az eső. Emellett helyenként kifejezetten hűvös lesz, vigyázni kell a megfázásveszéllyel.

UV-sugárzás: Az UV-sugárzása sok felhő miatt nem számottevő.

Pollenhelyzet: A csapadék és a változékony idő jót tesz az allergiásoknak, ha ugyan csak rövid időre is, de csökken a pollenterhelés.

Légszennyezettség: A levegőminőség jó.

Balesetveszély: A közlekedést többfelé nehezíthetik záporoktól nedvessé váló útszakaszok, amik területén jelentősen megnövekszik a féktáv. Tartson nagyobb követési távolságot, illetve vezessen a megszokottnál is lassabban, óvatosabban, hiszen egy-egy intenzívebb csapadékgócban a látástávolság is hirtelen lecsökkenhet.

Ha az Ön életminőségét is befolyásolják a frontok, forduljon időben a Meteo Klinikához, ahol egyedülálló műszerezettséggel és szakértelemmel segítjük az Ön eredményes gyógyulását.

A frontokra érzékenyek már előző nap tapasztalhatnak kínzó fejfájást, fáradtságot

Sajnos ilyenkor nagyon sok szív - és érrendszeri beteg kerül bajba, illetve rengeteg Stroke és TIA gyanúja miatt hívnak mentőket az arra rászoruló betegek, hozzátartozók - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán az Akut szakasz.

Ilyenkor a sürgősségi egységek forgalma nagyon megugrik. A zsúfoltság fokozódik, a várakozási idő kitolódhat több órával.

Mi minden egyes hidegfrontra tudatosan készülünk. Tudjuk, hogy rengetegen lesznek, ahogy azt is, hogy több türelmetlen emberrel is találkozunk majd a várótermekben

- írták.

Hogyan segíthet magán?

Ha bajban van, hirtelen rosszul lesz, hívjom mentőt! Nem másnap, nem majd, hanem akkor, amikor hirtelen olyan szinten lesz rosszul, hogy azzal egyedül nem tud megbirkózni. Fontos! Az SBO-ra nem kell beutaló!

Ilyen panasz, tünet esetén irány a sürgősségi:

  • mellkasfájdalom (angina)
  • kéz és karzsibbadás, bénulás, beszédnehézség
  • hirtelen kialakuló, ütés jellegű fájdalmak
  • egekbe szökő vagy túl alacsonyra pottyanó vérnyomás
  • ritmustalan szívverés

Amivel inkább a háziorvosát keresse:

  • elmaradt gyógyszer felírása
  • beutalók
  • nátha, náthás tünetek

Mindenki sorra fog kerülni, mindenkit megvizsgálunk, de fontos, hogy mindenki megértse: a vizsgálatok, nem érkezési sorrendben történnek, hanem szigorú szakmai szabályok mentén kialakított sorrendben, amelyet a triage (triázs) határoz meg. Ezen a szabályon nem tudunk és nem is szeretünk változtatni, mert ez a betegek biztonsága végett lett kialakítva. Azok a betegek, akik tünetei és panaszaik alapján hosszabb várakozási időre kényszerülnek, legyenek belátóbbak azon betegtársaik irányában, akik állapota súlyos vagy kritikus és a stabilizálásuk időigényes.

*Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához