Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: végre kellemes a hőmérséklet!

orvosmeteorológia, front, fronthatás, migrén, fejfájás, fronthatás, kettős front

Újra melegszik az idő, most nem fogunk fázni délután - nézzük, milyen időnk lesz vasárnapig, számíthatunk-e frontokra, fronthatásokra?

Amire számíthatunk

Csütörtökön tovább erősödik a felmelegedés, jobb hír már nem is kell ahhoz, hogy megfontoljuk: irány a friss levegő! Az ország nagyobb részén 15 és 20 C-fok között alakulnak a maximumok. A kellemes hőmérsékletekhez sok napsütés is társul, végre nem kell fagyoskodni, ha hosszabb időt a szabadban töltünk - tudtuk meg a meteoklinikától.

A gyors melegedést és a nagy napi hőingást nehezebben tolerálók enyhébb migrént tapasztalhatnak, illetve gyakori lehet a fáradékonyság és a koncentrálási panaszok is. Egyeseknél alvásprobléma, álmatlanság léphet fel. Estétől a hidegfronti tünetek erősödésére kell készülni, a melegfrontival egyetemben!

Migrén: ezek a migrénes fejfájás összetéveszthetetlen tünetei

Fronthelyzet a következő napokban

2022.04.21. CSÜTÖRTÖK

Csütörtökön délnyugat felől elkezd vastagodni a felhőzet, de csapadék nem várható. Megélénkül a déli szél. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 20 C-fok között alakul.

éjjelnincs front
délelőttnincs front
délutánnincs front
estenincs front

2022.04.22. PÉNTEK

éjjelnincs
front
délelőttkettős front
délutánkettős front
estenincs
front

Pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, elszórtan alakul ki kisebb eső, zápor. Délután inkább csak rövid napos időszakok lehetnek, gyakran lesz erősen felhős, borult az ég. Szórványosan alakulnak ki záporok, néhol zivatar sem kizárt. Megerősödik a délkeleti szél. 13, 18 C-fokra számíthatunk.

2022.04.23. SZOMBAT

éjjelnincs
front
délelőttnincs
front
délutánnincs
front
estenincs
front

Szombaton a változó felhőzet mellett több-kevesebb időre mindenütt kisüt a nap. Helyenként záporok is kialakulhatnak. A nyugati szél élénk lesz. 14, 19 C-fokra melegszik a levegő.

2022.04.24. VASÁRNAP

éjjelnincs
front
délelőttnincs
front
délutánnincs
front
estenincs
front

Vasárnap többórás napsütésre készülhetünk, csapadék nem várható. Élénk lesz a délnyugati szél. Kora délután 18, 23 C-fok várható.

Milyen frontra érzékeny? Így derítheti ki - olvasson tovább!

Rontja-e a klímaváltozás a frontérzékenyek helyzetét?

Sajnos, rendkívül nagy mértékben. Már az is elég megterhelő, hogy más klímához vagyunk szokva, de a fő probléma, hogy a globális felmelegedés miatt lényegesen szélsőségesebbek a meteorológiai folyamatok, amit a szervezetünk egyre nehezebben visel. A frontok hatására fellépő erős fejfájás és rossz közérzet az egyik leggyakoribb tünet. Van akinél önállóan jelentkezik, de jellemzőbb, hogy egyéb tünetek is társulnak hozzá. Sokszor a napi teendők elvégzését is rendkívül megnehezíti, jelentős életminőség-romlást okozva. Ma már korszerű eszközökkel rendelkezünk a kezelésére - hívja fel a figyelmet a meteoklinika.

Fronthatás: mivel állunk szemben?

Az időjárást és a fronthatásokat ma már különböző mobilapplikációkkal, neten is nyomon követhetjük. Ha előre készülünk rá, a frontérzékenység jól kezelhető, ám ehhez lényeges, hogy tudjuk. mire vagyunk érzékenyek, s milyen tünetekre számíthatunk. Rendszeres panaszainkkal mindenképp forduljunk háziorvosunkhoz, aki segít kizárni egyéb betegségek lehetőségét, s megtalálni a megfelelő megoldást tüneteink enyhítésére.

Amikor hidegfront érkezik

A levegő hőmérséklete és a páratartalom csökken, ugyanakkor nő a légnyomás. A következő tünetek léphetnek fel: heves szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, nyugtalanság, alvászavarok. Erősödhetnek a reumatikus és a gyomorfekéllyel járó fájdalmak, gyakrabban jelentkezhetnek keringési problémák, asztmás és epilepsziás rohamok egyaránt.

Ha a melegfront közelít

A levegő hőmérséklete és a páratartalom emelkedik, a légnyomás csökken. Az orvosmeteorológia szerint már a front megérkezése előtt pár órával, számíthatnak bizonyos tünetek megjelenésére az erre érzékenyek. Ilyen lehet: a szaporább pulzusszám és légzés, fáradtság, esetleg ingerlékenység, migrénes fejfájás. Nőhet az infarktus veszélye, erősödhetnek az allergiás tünetek, a gyulladásra való hajlam, csökkenhet a vérnyomás, sőt depresszió és alvászavar is kísérheti. Fokozódhat a balesetveszély, hiszen figyelmünk csökken.

*Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika