Ezeket látta már?

Őssejtkutatás - mit tesz az amerikai kormány?

2010.09.30. Módosítva: 2015.11.04.

Az amerikai fellebbviteli bíróság meghallgatta a szövetségi kormány által támogatott őssejtkutatás felfüggesztéséről szóló vitát. Az Obama-kormányzat azzal érvel, hogy a tilalom következtében több millió dollárt pocsékolnának el, amit a tudományos kutatásokra fordítottak.

Az amerikai fellebbviteli bíróság három bírája több mint egy órán keresztül faggatta az igazságügyi minisztérium jogászait, akik kitartottak amellett, hogy a közérdek és a halálos betegségek ellen vívott küzdelem maradandó csorbát szenvedne, ha a kutatásokat leállítanák. Két embrionális őssejtkutatást végző tudós ügyvédjét is meghallgatták, és azokat a vallásos konzervatív szervezeteket is kikérdezték, amelyek nehezményezik a közpénzek felhasználását olyan kutatásokra, amelyek az emberi embriók elpusztításával járnak.

Őssejtkutatás - mit tesz az amerikai kormány?

"Évek óta tartó kutatások szenvednének helyrehozhatatlan hátrányt" – állította Beth Brinkmann, az igazságügyi minisztérium képviselője. A szakértő a George W. Bush által kinevezett Thomas Griffith bíró szkepticizmusára reagált, aki megkérdőjelezte, hogy a tilalom fenntartása esetén a kutatásokba máig befektetett teljes összeg, vagyis több millió dollár menne veszendőbe.

Az őssejteket számos kutató létfontosságúnak tartja az olyan betegségek kezelésében, mint a cukorbetegség, az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór. Barack Obama elnök 2009 márciusában engedélyezte újra a szövetségi támogatást, feloldva elődje, George W. Bush által erkölcsi és vallási indokkal bevezetett tilalmát. A kérdés azonban augusztus óta a politikai viták kereszttüzébe került, amikor egy bíró a keresztény szervezeteket is tömörítő koalíció javára döntve ideiglenes határozatban tiltotta be az embrionális őssejtkutatás szövetségi támogatását.

A fellebbviteli bíróság e hónap elején úgy határozott, hogy a kormány a tilalom megfellebbezésének ideje alatt folytathatja a támogatások folyósítását. A szövetségi támogatás leállítását elrendelő bíró egy 1996-os törvényre hivatkozott, a Dickey-Wicker kiegészítésre, amely tiltja a kormányzati pénzek felhasználását emberi embriókból származó őssejtek előállítására.

Forrás: Medipress