Ezeket látta már?

Robogjunk a beteghez! (Új mentőrobogók a fővárosban)

2010.06.03. Módosítva: 2015.11.04.

Három új mentőrobogó kezd szolgálatot a budapesti Római-parton. Három darab, a legkorszerűbb életmentő eszközökkel felszerelt mentőrobogót adott át a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ), ezáltal a Római-parti mentőszolgálat hivatalosan is megkezdte működését kedden.

Varsányi Zoltán, az OMSZ mentőrobogó-szolgálat vezetője a felszereléssel együtt összesen hatmillió forintot érő robogók ünnepélyes átadásakor tartott sajtótájékoztatón elmondta, az új járművek segítségével ezen a nyáron a Budai Várban és a Római-parton is megkezdődhet a mentőrobogó-szolgáltatás.

Magyarországon 2005 óta működik mentőmotoros szolgáltatás a Balaton déli partján, az M0-ás és az M3-as vonalán, 2008 tavaszától pedig megkezdték a robogók beépítését a motoros koncepcióba. A kétkerekűek ugyanis sokkal hatékonyabban működnek a forgalmas, zsúfolt fővárosi utcákon. Eddig összesen négy mentőrobogó szolgált a fővárosban.

Varsányi kiemelte: a 2009-es nyári szezonban a motorosok és robogósok által kezelt esetek száma meghaladta az 460-at, ami kiemelkedő teljesítmény.

Gorove László, az OMSZ általános főigazgató-helyettese kiemelte: a legtöbb európai nagyvárosban működik az úgynevezett first respondent szolgáltatás. Ugyanígy végzik munkájukat a motoros és robogós mentők, akik gyorsaságuknak köszönhetően már a legkritikusabb első néhány percben ott lehetnek az ellátásra szorulóknál, így a mentőautó kiérkezéséig megtehetik az életmentő intézkedéseket. Ez különösen fontos például szívroham, fulladásos baleset, vagy esetleg egy darázscsípés okozta allergiás roham esetén. A robogók felszerelésében egyebek mellett gyógyszerek, infúziók, újraélesztő eszközök és defibrillátor is helyet kapnak.

Tari Gábor, a MAVIR vezérigazgatója elmondta, a járművek korábban a zrt. tulajdonában és használatában voltak, majd miután már nem volt rájuk szükségük, az elajándékozásuk mellett döntöttek. Hozzátette, a cég korábban is nyújtott pénzbeli támogatást a mentőszolgálatnak, és a jövőben is szeretnék folytatni az ilyen jellegű együttműködést.

A rendezvényen az OMSZ munkatársai bemutatót tartottak arról, hogyan látja el munkáját a mentőrobogó éles helyzetben. A szimulációs gyakorlatot tolmácsoló Győrfi Pál szóvivő elmondta: a mentőegységek naponta 2500 beteget képesek ellátni országszerte, a mentőautók az esetek 78 százalékában tizenöt percen belül a helyszínre érkeznek. Magyarországon összesen 229 mentőállomáson hétezer mentődolgozó tevékenykedik.

Forrás: MTI