Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

5+1 szokatlan tünet, amik vashiányra utalnak

vashiány, tünet, vaspótlás, hajhullás, fejfájás

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni vérvizsgálat nélkül, nem egyszerű, hiszen egyes tünetekről nem is tudjuk, hogy erre is utalhatnak.

A vas esszenciális elem, ami azt jelenti, hogy nélkülözhetetlen, a szervezetünk azonban nem képes azt előállítani, csak külső forrásokból tudja felvenni. Ennek következtében a megfelelő táplálkozás nagyon fontos szempont, a vashiány elkerülése érdekében. Főleg a vörösvértestekben található, egészen pontosan a hemoglobinhoz kötődik és szállítja az oxigént, de megtalálható a myoglobin fehérjeszerkezetében is, mely az izmokban van, és azok anyagcseréjéért felel.

Vashiány

A vér színét is a vas oxidációjának mértéke adja. Az oxigénben dús vér kissé világosabb, míg a szén-dioxidban gazdag vér sötétpiros színű. Ám a vas igazán fontos szerepe abban rejlik, hogy ezen gázok megkötésében, szállításában vesz részt, így létfontosságú az élet fenntartásában. A vasat a táplálék útján vesszük fel, illetve újrahasznosítja a szervezet, a lebomló vörösvérsejtekből, hiszen az életciklusuk mindössze (120 nap). Mivel a vas elengedhetetlen a vérképzéshez is, így a hiányában a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű vörösvértest előállítására, tehát vashiányos vérszegénység is lehet lesz a következménye.

A vashiány oka lehet az egyoldalú táplálkozás, a szervezet vasfelszívódási, - vagy raktározási zavarai, a tápcsatorna ismeretlen, vérzéssel járó betegségei. Gyulladás, krónikus vagy daganatos betegségben az immunrendszer nem engedi a vas felszívódását a vékonybélből. A hölgyek a menstruáció miatt nagyobb arányban küzdenek a vashiánnyal, és emiatt a vashiányos vérszegénységgel is. S akkor még nem is beszéltünk a terhességről, amikor magzat fejlődése miatt, majd pedig a szoptatás ideje alatt is megnövekedik "Fe" iránti igény. 

Derítse ki, hogy vashiányos-e, itt a házi gyorsteszt!

A vashiány tünetei

A vashiány tünetei között az ismertebbek a sápadtság, a fáradékonyság, a gyengeség, fizikai és szellemi terhelhetőség csökkenése, alvászavar.

Azt azonban már kevesen tudják, hogy erre a kórra utalhat az is, ha sokszor fáj a fejük, mert az agy nagyon érzékeny az oxigénhiányra.

Érdemes a vashiányra gyanakodni akkor is, ha erőteljes hajhullással találja szemben magát, mivel a rosszabb oxigén anyagcsere miatt a hajhagymák tönkre mennek, és ennek esik áldozatul a haj is. Szerencsére a vas mennyiségének helyreállása után a hajhagymák regenerálódnak és a hajhullás is megszűnik.

A heves szívdobogás is utalhat vashiányra, hiszen a szervezet a meglévő, akkor már kevesebb oxigént szállító vért próbálja gyorsabban keringetni, hogy a szervezet igényét ki tudja szolgálni. Gyanakodhat a vashiány jelenlétére akkor is, ha a torkában gombócot érez, különösen fizikai aktivitás esetén. Ez persze előfordulhat érzelmi reakcióként is, de ha többször jelentkezik, akkor érdemes orvoshoz fordulnia.

Ugyancsak a vashiány diagnózisának lehetőségét erősíti a nyelési nehézség is, a nyelv illetve a nyelőcső elváltozása miatt, amely nem a leggyakoribb tünet, mégis előfordul.

Önnek is vaspótlásra van szüksége? Vas + B-vitaminok, melyek segíthetik a vérképzést! Kattintson!

Vas és táplálkozás

Bár tény és való, hogy a vas egyes növényekben kifejezetten magas arányban van jelen, mégsem ezek az ideális beviteli források. A növényi vas felszívódása ugyanis sokkal rosszabb, mint az állati eredetűé. Bár a spenót köztudottan gazdag forrása ennek a mikroelemnek, mégis nagyon nehezen tudunk csak annyit megenni belőle, ami fedezné a szükségleteinket.

Ennek köszönhető az is, hogy a vegetáriánusok, vagy vegánok körében ez a hiányállapot sokkal gyakoribb, így számukra a készítmények szedése gyakran szükséges. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa elmondta, hogy az állati eredetű vasforrásokból, mint amilyen a máj és a húsok, sokkal jobb a vas felszívódási aránya, vagyis a jóval kisebb mennyiség fogyasztása is fedezi a szükségleteket.

Vashiány diagnózisa és kezelés

Amennyiben az említett tüneteket tapasztalja, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki laborvizsgálattal megállapíthatja a betegség fennállását. Ha beigazolódik a "Fe" hiánya, akkor vaspótlással rendezhető a probléma. Sajnos a vashiányt ritkán diagnosztizálják a kialakulás kezdetén, leggyakrabban a következtében kialakuló vérszegénységgel együtt kerül felismerésre.

A már vérszegénységet is okozó vashiány jóval hosszabb kezelést igényel, hisz a vérkép rendezése után a szervezet vasraktárait is fel kell tölteni. A vashiány kialakulásának számtalan oka lehet, ezért feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A várandósság során megnövekedett igények miatt szintén érdemes orvossal konzultálni, aki megállapítja a pótolandó vas mennyiségét, valamint a folyamatos nyomon követési feladatokat is ellátja.

Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Forrás: egeszsegkalauz.hu

Forrás: Trombózisközpont

Forrás: Trombózisközpont