Ezeket látta már?

A kék mozzarella rejtélye - szennyezés lehetett?

2010.06.22. Módosítva: 2015.11.04.

Kivontak a forgalomból 70 ezer zacskó, német importból származó mozzarellát Olaszországban, miután több vásárló is jelezte a hatóságoknak, hogy a tejfehér sajt a csomagolás felbontása után, a levegővel érintkezve kékes árnyalatot ölt.

Nincs hír arról, hogy a kék mozzarella megbetegedést okozott volna, mindenesetre az olasz hatóságok a teljes szállítmányt elkobozták és elrendelték a termék laboratóriumi vizsgálatát, és értesítették az Európai Unió élelmiszer-egészségügyi hatóságait is.

Olasz lapok szerint az a legvalószínűbb, hogy bakteriális szennyeződés okozza a kékülést. Elővigyázatosságból azonban az olasz hatóságok vizsgálják mérgező nehézfémmel való esetleges szennyezettség lehetőségét is.

A kék mozzarellát egy bajorországi üzemben gyártották és az Eurospin nevű diszkontáruházlánc hozta forgalomba, főleg Észak-Olaszországban. Az olasz közvéleményt tulajdonképpen nem is nagyon lepte meg, hogy probléma van a termékkel, mert azt nagyon olcsón kínálták, a hasonló olasz termékek 1,50 eurós átlagárával szemben mindössze 0,49 euróért.

Kommentár: a dioxin

A cikkben említett dioxin hasonló kémiai szerkezetű szerves vegyületek csoportjának összefoglaló neve. Általános jellemzőjük, hogy aromás gyűrűket, illetve halogéneket tartalmaznak. A legveszélyesebb, 2,3,7,8-tetraklór-dibenzo -dioxint (rövidítése TCDD) szokták egyszerűen dioxin-nak hívni. A természetben nem fordulnak elő. Keletkezésük az ipari folyamatokhoz, illetve a hulladékégetéshez köthető. Egészségügyi hatásukat tekintve elmondható, hogy erősen mérgező, rákkeltő anyagok. A szervezetbe bekerült dioxin nem ürül ki, hanem felhalmozódik a zsírtartalmú szövetekben.

(Ehardt Andrea)

Talán a minőségi problémánál is nagyobb meglepetést okozott, hogy már ezt a tipikus olasz portékát is külföldről szerzik be.

Ez már a többedik csapás a mozzarellára, az olasz gasztronómia egyik büszkeségére: a mezőgazdasági minisztérium nemrég állapította meg, hogy a Nápoly térségéből származó eredet-védett bivalymozzarella minősége az utóbbi időben csökkent, miután tehéntej nyomait fedezték fel benne.

Két éve olasz mozzarellaüzemekben végzett ellenőrzések a mérgező dioxin magas szintjét mutatták ki egyes mozzarellamintákban, mire több országban felfüggesztették az olasz sajtféleség importját.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához