Ezeket látta már?

A mediterránstílusú étrenden élőknek jobb a hangulatuk

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Ritkábban lesznek depressziósak azok az emberek, akik mediterránstílusú étrenden élnek, sok zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, teljes kiőrlésű gabonát, halat fogyasztanak - közölték megfigyelésüket spanyol kutatók hétfőn. A jelenség oka azonban nem tisztázott.

A kutatók 11 ezer ember étkezési szokásainak tanulmányozása után megállapították, hogy a mediterránstílusú étrendhez legközelebb álló diétán élő emberek kockázata a depresszióra 30 százalékkal kisebb, mint azoké, akik leginkább eltérnek étrendjükben ettől az összeállítástól.

Almudena Sanchez-Villegas és kollégái arra azonban nem tudtak magyarázatot adni, hogy mi okozhatja ezt az eltérést. Feltételezésük szerint az étrend egyes elemei javítják az erek állapotát, csökkentik a gyulladásokat, kijavítják a sejtkárosodásokat; mindez csökkenti a depresszió kialakulásának veszélyét.

Az Archives of General Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány további elemmel bővíti a mediterrán diétának nevezett étrend eddig is ismert egészségügyi előnyeit, amelyek közt szerepel a kisebb kockázat az elhízásra, diabéteszre, asztmára és a rákra.

A spanyol kutatók szerint az étrend optimális, ha inkább telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint telítetteket, kevés benne a hús, ezzel szemben sok hüvelyest, gyümölcsöt, magot, gabonát, zöldséget és halat tartalmaz, valamint mérsékelt alkoholbevitellel jár.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához