Ezeket látta már?

A Nébih górcső alá veszi az ünnepi ételeket is

etelellenorzes

December 1-jétől az év végéig tart az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés - így lesz biztonságos az ünnepi lakoma!

A szaktárca hétfői közleménye szerint az ország teljes területére kiterjedő, immár hagyományosnak számító akció a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával, a hatóság és a megyei kormányhivatalok szakembereinek részvételével történik annak érdekében, hogy mind a készülődés időszakában, mind az ünnepek idején kizárólag biztonságos élelmiszerek kerülhessenek a fogyasztók asztalára. A vizsgálatot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el.

Milyen ételeket fogmegvizsgálni a Nébih?

Az ellenőrzés során a szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak az ünnepekhez kötődő termékekre, valamint az ezeket előállító és forgalmazó helyekre.

A húskészítményeket is megvizsgálják - a fogyasztók elé csak biztonságos ételek kerülhetnek az ünnepek alatt is. A húskészítményeket is megvizsgálják - a fogyasztók elé csak biztonságos ételek kerülhetnek az ünnepek alatt is. Forrás: EgészségKalauz

Fokozottan ellenőrzik többek között a hús és húskészítmény, illetve az édesipari termékek előállítását és forgalmazását, de a halak értékesítését is. Az ellenőrök feltűnnek majd piacokon, karácsonyi vásárokon, ahol a forgalmazott édességek ellenőrzése mellett a kitelepült vendéglátóhelyek szabályszerű működését is vizsgálják.

Ellenőrzik még a szezonális zöldségek és gyümölcsök származását, eredetét és nyomon követhetőségét, valamint a Nébih laboratóriumában a szaloncukrok és töltött édességek allergén tartalmát is megvizsgálják - tette hozzá az FM.

forrás: MTI

Forrás: EgészségKalauz