Ezeket látta már?

Macskajaj: nem leszünk másnaposak, ha csak egyfélét iszunk?

alkohol, másnaposság, tévhit, ital

Az alkoholfogyasztással és a másnapossággal kapcsolatban számos tévhit kering. Összegyűjtöttünk néhányat.

Van, aki a kávéra vagy a szalonnás rántottára esküszik, más viszont azt vallja, elkerülhető a macskajaj, ha nem keverjük az italokat. Mi az igazság? Mit tehetünk a másnaposság ellen?

Nem leszünk másnaposak, ha csak egyfélét iszunk és nem keverjük az italokat - HAMIS

Az egyik legelterjedtebb tanács szerint ha nem akarunk másnaposak lenni, ne keverjük az italokat, vagy legalábbis tartsunk be valamilyen sorrendet az ivásnál. Ennek a megállapításnak azonban nincs tudományos alapja.

Az, hogy hogyan hat ránk az alkohol, illetve, mennyire leszünk másnaposak, az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, minőségétől függ, meg persze attól függ, hogy milyen gyorsan isszuk meg. Ha valaki hirtelen vesz magához nagyobb mennyiségű alkoholt, valószínűleg rosszabbul fogja érezni magát, mint az, aki ugyanazt a mennyiséget több óra alatt issza meg.

A világos, tiszta italok jobbak, mint a sötét színűek - IGAZ

A másnaposságért elsősorban az italokban található etanol a felelős, de nagy szerepet játszanak az alkoholban lévő egyéb vegyületeknek. Ezek az italok előállítása (fermentálása) során keletkeznek, és az italok színéért, aromájáért is felelősek. Nagyobb mennyiségben megtalálhatjuk ezeket a vegyületeket a sötét színű italokban, például a rumban, whiskey-ben, vörösborban vagy brandyben.

Kevesebb van belőlük a világos italokban, így a ginben, a vodkában vagy a fehérborban. A legkevesebb van a sörben, illetve a gyümölcslével hígított alkoholban, így valószínűleg ezek okozzák a legenyhébb macskajaj. A döntő természetesen ebben az esetben is a mennyiség.

Nem leszünk másnaposak, ha ivás után meghánytatjuk magunkat - HAMIS

A részegséggel és alkoholfogyasztással összefüggő hányás az emésztőrendszer irritációjával van összefüggésben, nem pedig azzal, hogy a szervezet így próbál meg józan maradni. Az alkohol felszívódása meglepően gyors, a gyomor gyors kiürítése nem előzi vagy akadályozza ezt meg.

Az időnkénti részegség legalább olyan káros, mint amikor rendszeresen iszik valaki - IGAZ

Azt jól tudjuk, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás hosszú távon rendkívül káros. A kutatási eredmények szerint azonban annak is súlyos következményei lehetnek, ha valaki időnként iszik, de akkor hirtelen nagyobb mennyiséget.

Ez jellemző például azokra, akik egy-egy hétvégi bulizásnál részegednek le. Az alkalmankénti részegségnek életveszélyes következményei is lehetnek, a balesetek megnövekedett kockázatától a szexuális úton terjedő betegségek nagyobb rizikójáig.

Egy erős kávé és egy hideg zuhany azonnal kijózanít - HAMIS

Népszerű tanács, hogy ha gyorsan ki kell józanodnunk, igyunk egy nagy adag kávét, vegyünk egy hideg zuhanyt, és máris folytathatjuk az életünket, mintha semmi se történt volna.

Az igazság azonban az, hogy a kávé és a zuhany csak élénkítő, frissítő hatású, de nem leszünk tőlük józanabbak, sőt meg sem gyorsítják ezt a folyamatot. Az alkohol a központi idegrendszerre is hat, álmosabbak leszünk tőle, nehezebben koncentrálunk, ezt ellensúlyozza a kávé és a zuhany. Az erős kávé azonban az alkoholhoz hasonlóan vízhajtó hatású, tehát ha a kávé mellé nem iszunk vizet, csak még erősebb fejfájásra kell majd számítanunk.

Nincs tökéletes ellenszer a másnaposságra - IGAZ

Bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy van egy csodaszer, étel, ital vagy akár étrend-kiegészítő, melytől azonnal kijózanodunk, sajnos nincs olyan, melynek hatását tudományosan is sikerült volna igazolni. Természetesen, számtalan házi módszerrel és tuti trükkel próbálkozhatunk, valószínűleg fogunk olyat találni, melytől többé-kevésbé jobban érezzük majd magunkat.

Olyan azonban, ami mindenkinél egyformán hatékonyan beválik és azonnali józanságot eredményez, nincs. Abban se reménykedjünk, hogy ha bizonyos „szabályokat” betartunk alkoholfogyasztás közben, akkor ezek tökéletesen megvédenek minket a macskajajtól. A szakemberek szerint a részegség és a másnaposság ellen egyetlen biztos módszer van: ha nem iszunk alkoholt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezt teheti másnaposság ellen otthon!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

másnaposság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához