Ezeket látta már?

Árthat a folsav? Igen, vagy nem?

2010.08.24. Módosítva: 2015.11.04.

Nagy divat a folsav tartalmú táplálék-kiegészítő készítmények szedése, ám új vizsgálatok azt jelzik, hogy ennek nincs semmi előnye, viszont lehetnek egészségügyi hátrányai.

A homocystein ként tartalmazó aminosav. Az emberi szervezetben igen kevés van belőle: átalakulásához folsav, valamint B6 és B12 vitamin szükséges. Mivel a magas homocystein szint fokozza az infarktus és a szélütés kockázatát, javasolták ennek megelőzésére folsav és B vitaminok adását.

Árthat a folsav? Igen, vagy nem?

Igen sok táplálék-kiegészítő készítmény jelent meg világszerte a piacon, melyek folsavat és B vitaminokat tartalmaztak. Az év elején a kérdéssel foglalkozó szakembereket ellentmondó megfigyeléseket tettek közzé Svédországban: a folsav korábbi ismeretek szerint a nők emlőrákjának kockázatát is csökkentette, ezzel szemben tüzetesebb vizsgálatok azt jelezték, hogy vannak olyan asszonyok, akiknek az emlőrák esélye folsav hatására kifejezetten növekszik.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a folsav és a B-vitamin adása nem növeli a rosszindulatú daganatos folyamatokat, de nem is véd a szív- és érrendszeri betegségek megjelenése ellen: az ilyen kezelésre nem lett kevesebb az infarktus vagy az agyi katasztrófa.

Most Edgar R. Miller és nemzetközi munkacsoportja ismertette adatait a szakirodalom áttekintése alapján, mely hasonló eredménnyel járt. Az amerikai és spanyol kutatók összegyűjtötték azokat a vizsgálati eredményeket, melyeket folsav kezelés során észleltek a

szív- és érrendszeri eseményekkel kapcsolatban.

Az American Journal of Cardiology szaklapban jelent meg tanulmányukban megállapították, hogy a folsav nem csökkentette az infarktus vagy a szélütés előfordulását. Azoknál a betegeknél, akiknek a folsav vérszintje kiinduláskor magasabb volt, a folsav adása kedvezőtlen hatásúnak bizonyult, ezért az ilyen szerek szedését okosabb kerülni.

Forrás: MTI