Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

A bor tényleg segíthet megelőzni a gyomorfekélyt?

alkohol, májdaganat, májrák, zsírmáj

A kutatók most az állítják, hogy védelmet nyújthat a gyomorfekély és a gyomorgyulladás ellen is.

Egy német tanulmány szerint a bor és a sör elpusztítja a Helicobacter pylori-t, amely a gyomorban gyakran okoz fekélyt és gyomorhurutot. Összesen 1785, 18-88 éved férfit és nőt vizsgáltak meg, és kiderült, hogy akik naponta egy vagy két italt isznak, azoknál kisebb a valószínűsége, hogy a gyomrukban megtelepszik a kórokozó.

Becslések szerint a H. pylori a föld lakóinak felében megtalálható, és sokaknak fekélyeket és gyulladásokat is okoz. A fekély a gyomor nyálkahártyájának fájdalmas sérülése, ami akkor alakul ki, amikor a hártya már nem képes a gyomorfalat megvédeni a szerv savtartalmától; a gyomorgyulladás a nyálkahártya gyulladása vagy irritációja, a fekély előjele lehet.

Nem tudni, hogy a sok H. pylori-fertőzöttből miért csak egyesek kapnak fekélyt vagy gastritist. Lehet, legalábbis az új tanulmány szerint, hogy ebben az alkoholnak is némi szerepe van.

Az ulmi egyetem munkatársa, dr. Hermann Brenner által vezetett csoport az Epidemiology legújabb számában közölt cikket eredményeiről.

Mennyi alkohol káros?

A felfedezés, hogy a bor és a sör leküzdi a gyomorfertőzéseket, újabb érvet hozott abba a vitába, hogy az alkohol egyértelműen káros-e vagy vannak hasznos hatásai is. Nem egy tanulmány mutatta ki, hogy a vörösbor védi a szívet a szívbetegségektől, és egy újabb szerint a sör egy eddig ismeretlen összetevője semlegesíti a túlzottan átsütött húsokban található rákkeltő anyagokat.

A német kutatók szerint a bor a legjobb. Absztinens kortársaikhoz hasonlítva a naponta bort fogyasztóknál 42 százalékkal kevesebb fertőzöttet találtak, miközben a sörivóknál is 26 százalékkal alacsonyabb volt a fertőzöttség. Túl kevés résztvevő akadt, aki gyakran iszik tömény italokat, így ezek hatásait nem tudták vizsgálni.

A túlzott italozás legalább hétféle rákot okozhat

Főleg a mell- vagy a vastagbélrákot; a legtöbb szívbetegség kockázati tényezője; illetve a májbetegségek fő oka.

A Canadian Center on Substance Use and Addiction legújabb iránymutatása szerint az alkohol egészségkárosító hatásainak kockázata alacsony azoknál, akik hetente két vagy kevesebb egységnyi alkoholos italt fogyasztanak, nagyobb fogyasztás esetén pedig a kockázat is lényegesen magasabb.

„Jobb kevesebbet inni” – áll az új iránymutatásban, amely helyébe lép, a kanadai 2011. évi alacsony kockázatú ivási irányelveinek (LRDG). A szövetségi, tartományi és területi kormányok végrehajtó bizottságával, nemzeti szervezetekkel, illetve három tudományos szakértői csoporttal, valamint egy belső, bizonyítékokat vizsgáló munkacsoporttal konzultálva kidolgozott iránymutatás a következő megállapításokat tartalmazza:

  • A heti egy egységnyi alkoholos ital fogyasztásának olyan egyértelmű előnyei vannak, mint például a jobb általános egészségi állapot, a pihentetőbb alvás, vagy a biztonságban kihordott terhesség.
  • Hetente egy vagy két szokásos ital elfogyasztása valószínűleg még nem jár alkohollal kapcsolatos káros következményekkel.
  • Heti három-hat ital növeli a mellrák, a vastagbélrák és egyéb rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
  • Hetente hét vagy több ital növeli a szívbetegség vagy a stroke kockázatát.
  • Minden ennél nagyobb gyakorisággal elfogyasztott további ital, "radikálisan növeli" az egészségügyi következményeknek a kockázatát.

Az alkohol károsabb, mint azt korábban gondolták.

"Az adott egységeken felüli alkoholfogyasztás a betegségek kialakulásának kulcsfontosságú tényezője" - foglalta össze Adam Sherk, PhD, a Victoria Egyetem (British Columbia) Kanadai Anyaghasználatkutató Intézetének tudósa, aki az útmutatás elkészítésében is közreműködött – "A fő üzenet, amit minden orvosnak hangsúlyoznia kell a páciensei felé: ha eddig nem tudatosult, tudjon róla, valóban jobb, ha kevesebbet iszik."

Mennyi alkoholt szabad inni egészségkárosító hatás nélkül?

A kockázat pontos számszerűsítésének szükségességére reagálva az útmutatás meghatározta, mit jelent egy egységnyi standard mennyiség:

  • 12 uncia, azaz 3,4 dl sör, vagy almabor (5%-os alkohol),
  • 5 uncia, azaz 1,4 dl bor (12%-os alkohol); 
  • 1,5 uncia, azaz kb 4 cl szeszes ital, például whisky, vodka vagy gin (40%-os alkohol).

Gyomorfekély: már gyerekkorban megfertőzhet a Helicobacter pylori

A kutatók szerint az emberek gyermekkorukban fertőződnek meg a H. pylori-val, de a baktérium csak évekkel később kezdi meg romboló munkáját. Ennek okán dr. Brenner csapata úgy véli, hogy a bor és a sör nem annyira megelőzi a fertőzést, mint inkább elpusztítja a kórokozókat.

A cikket kísérő bevezetőben dr. Karl C. Klontz, az FDA epidemiológusa megjegyezte, hogy régóta ismert, hogy az alkohol elpusztít egyes mikrobákat, de az eddigi tanulmányok nem nyújtottak meggyőző bizonyítékokat arra nézve, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás elpusztítja a H. pylori-t.

Dr. Klontz szerint azt is meg kellene vizsgálni, hogy a tömeges élelmiszermérgezéses esetekben azok, akik alkohollal együtt fogyasztottak fertőzött ételt, vajon nem jártak-e jobban.

Két újabb keletű tanulmányban, jegyezte meg dr. Klontz, kimutatták, hogy a bor sokkal hatékonyabb antibakteriális hatással bír, mint pusztán az alkohol, vagyis a borban van valami különleges baktériumölő összetevő is.

Megjelent: Medical Tribune News Service

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Napi 1 sör az orvost távol tartja? A szakgyógyszerész elmondja

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#alkohol

Forrás: MTNS/Egészségkalauz