Ezeket látta már?

Elegendő a mediterrán étrend?

Mégsem olyan egészséges a mediterrán étrend?! Az International Journal of Clinical Practice című folyóiratban megjelent spanyol tanulmány megkérdőjelezte azt a régóta terjengő hiedelmet, mely szerint a mediterrán régió lakói sokkal egészségesebben táplálkoznak és élnek.

"Spanyolországban a halálesetek 33 százalékáért a keringési betegségek felelnek, ez az első számú halálok hazánkban." – mondta Ricardo Gomez-Huelgas, a malagai Carlos Haya Kórház belgyógyászati osztályáról.

Elegendő a mediterrán étrend?

A tanulmányt 2 270 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt bevonásával készítették el, akik a malagai kórházba jártak kezelésre. A 18-90 év közötti betegek átlagéletkora valamivel 44 év alatt volt, 50,3 százalékuk nő volt, 58 százalékuk pedig aluliskolázott.

Több mint 60 százalék küzdött súlyproblémákkal, 77 százalékuk pedig hanyagolta a testmozgást. 28 százalékuk dohányzott, 33 százalék szenvedett magas vérnyomásban, 7 százalék cukorbetegségben, 65 százaléknál pedig magas koleszterinszintet találtak. Kicsit kevesebb, mint 30 százalékuknál 3 vagy annál több szívbetegséghez vezető kockázati faktort találtak, melyek az életmód illetve az étrend megváltoztatásával módosítható lett volna.

"A szívbetegségek kockázati faktorai egyre szaporodnak az életkor előre haladtával, kivéve a dohányzást és a "jó" koleszterin alacsony szintjét, sőt, a nemek közt is megfigyelhető némi különbség." – mondta Gomez-Huelgas. "Azt is észrevettük, hogy az alacsony iskolázottság is összefügg a szívbetegségek gyakori megjelenésével, ami különösen jelentős a dohányzás, a túlsúly, a hasi elhízás és a magas zsírszint esetén.

Az elmúlt húsz évben riasztóan elterjedt az elhízás, a cukorbaj, a magas vérnyomás Spanyolországban, és valószínűleg a jövőben is egyre többen betegednek és halnak majd meg emiatt."

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához